Δεν επιτρέπεται η διαφωνία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην αρχή όντως δεχόμουν λεκτικές επιθέσεις για την αρθρογραφία μου. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν υπερασπιζόμουν καμία κυβέρνηση. Αλλά, βλέπεις, στη χώρα μας η τρίτη φωνή απαγορεύεται. Ή εμείς ή οι προδότες. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο. Τότε, όλη αυτή η επίθεση εναντίον μου συνέβαινε στην αρχή της κρίσης, όταν επικρατούσε μια άρνηση της πραγματικότητας. Ηρέμησαν όλοι αυτοί που τα έλεγαν. Νομίζω ότι ωριμάζουμε σιγά σιγά. Μετά το “ποιος φταίει, να πληρώσει”, πολύς κόσμος λέει, να προχωρήσουμε, κάτι πρέπει να γίνει πια».

Αυτές τις κουβέντες μου έλεγε πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Φώτης Γεωργελές, στο εστιατόριο «Κεντρικόν», στο πλαίσιο συνέντευξης η οποία δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη στήλη «Γεύμα με την Κ». Τώρα, μετά την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας που διευθύνει, της Athens Voice, από την οργάνωση «Αναρχική ομάδα αντικαπιταλιστικής δράσης», διαβάζω αυτές τις αράδες με μια βαθιά στενοχώρια. Η μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Athens Voice μοιάζει να επιβεβαιώνει και ταυτόχρονα να διαψεύδει τα λόγια του διευθυντή της – και στις δύο περιπτώσεις, με δυσάρεστο τρόπο.

Από τη μία, επιβεβαιώνει αυτό που έλεγε, πως «στη χώρα μας η τρίτη φωνή απαγορεύεται. Ή εμείς ή οι προδότες. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο». Αυτό μπορεί να διαβαστεί και ως εξής: Δεν επιτρέπεται η διαφωνία. Η αντίθετη γνώμη δεν πρέπει να ακούγεται, δεν πρέπει να γράφεται, πρέπει να καίγεται, να γίνεται στάχτη.

Από την άλλη, μετά την επίθεση αυτή, διαψεύδεται το εξής: «Ολη αυτή η επίθεση εναντίον μου συνέβαινε στην αρχή της κρίσης, όταν επικρατούσε μια άρνηση της πραγματικότητας. Ηρέμησαν όλοι αυτοί που τα έλεγαν. Νομίζω ότι ωριμάζουμε σιγά σιγά. Μετά το “ποιος φταίει, να πληρώσει”, πολύς κόσμος λέει, να προχωρήσουμε, κάτι πρέπει να γίνει πια». Θα μου πείτε: Εξισώνεις μια οργάνωση που καίει γραφεία εφημερίδων με όλη την κοινή γνώμη; Οχι, βέβαια. Ωστόσο, δείτε με πόση ησυχία, αν όχι με απάθεια, πέρασε το εξοργιστικό αυτό γεγονός ως είδηση…

«Κάνουμε σενάρια μόνοι μας», μου έλεγε ο κ. Γεωργελές στο «Κεντρικόν» αναφερόμενος στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων την εποχή της κρίσης. «Κάνουμε μόνοι μας κόλπα στη μάχη της επικοινωνίας, αγνοώντας την πραγματικότητα που είναι πολύ σκληρή και είναι εναντίον μας εν τέλει». Ισως αυτό να είναι το πιο ακριβές: η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και είναι εναντίον μας. Ο εμπρησμός οποιασδήποτε εφημερίδας, οποιασδήποτε όμως, στρέφεται μονάχα εναντίον όλων μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή