Τι είναι και πώς εφαρμόζεται η ECCL

Τι είναι και πώς εφαρμόζεται η ECCL

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα φράση προστέθηκε στο λεξικό της ελληνικής κρίσης από την Πέμπτη το βράδυ. Πρόκειται για την «πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους» ή ECCL, όπως θα αναφέρεται από εδώ και στο εξής.

Τι σημαίνουν, όμως, αυτές οι λέξεις στην πράξη; Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τίποτε ακόμα. Διασφαλίζουν απλώς ότι στην επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, η Ελλάδα θα έχει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωζώνης με μία μορφή πιστωτικής γραμμής. Πέραν αυτού, αναφέρουν πως «δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέοι όροι, δεν υπάρχει νέο δάνειο στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης» και σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζουμε τι προβλέπει η σύμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την ECCL. Αρχικά, για να λάβει μία χώρα την ECCL θα πρέπει να το αιτηθεί η ίδια. Αμέσως μετά ο ESM, σε συνεργασία με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και όπου απαιτείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξετάζει εάν η χώρα πληροί μία σειρά κριτηρίων για να λάβει τη συγκεκριμένη μορφή στήριξης.

Εφόσον το συμβούλιο των διοικητών του ESM δώσει το «πράσινο φως» για την παροχή της ECCL, αναθέτει στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ (και στο ΔΝΤ αν απαιτηθεί) τη διαπραγμάτευση με τη χώρα για τους όρους που θα συνδεθούν με την πιστωτική γραμμή. Στη σύμβαση της ECCL αυτοί οι όροι περιγράφονται ως «MoU» ή, όπως είναι γνωστό, ως «Μνημόνιο». Και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η χώρα. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πώς με τον όρο «MoU» δεν περιγράφεται το Μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή, αλλά κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών. Και υποστηρίζουν ότι αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει το πολύ 10 με 15 διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Στη συνέχεια, η σύμβαση της ECCL προβλέπει ότι η Κομισιόν υπογράφει το MoU με τη χώρα. Μόλις εγκριθεί η «πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η χώρα που την έχει ζητήσει θα βρεθεί υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Εποπτεία που δεν συνδέεται με το εάν θα γίνει χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων. Σε πρώτη φάση η ECCL είναι διάρκειας ενός έτους, ενώ μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές, για ένα εξάμηνο τη φορά (συνολικά άλλο ένα έτος). Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν, πάντως, ότι η πιστωτική γραμμή θα χρειαστεί για 6 έως 12 μήνες και μετά θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και, όπου κρίνεται σκόπιμο, το ΔΝΤ, θα πραγματοποιούν «τακτικούς ελέγχους» για να διαπιστώνουν την πρόοδο της χώρας. Αν και η συχνότητα των ελέγχων δεν ορίζεται με σαφήνεια, καθορίζεται επακριβώς η υποχρέωση της Κομισιόν να ενημερώνει τον ESM αναφορικά με την πρόοδο της χώρας. Και αυτή η υποχρέωση θα είναι τριμηνιαία. Δηλαδή, κάθε τρίμηνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώνει τον ESM για το τι έχει γίνει στην οικονομία της χώρας που έχει την ECCL και εάν χρειάζεται η λήψη επιπλέον μέτρων.

Επίσης, βάσει της σύμβασης της ECCL, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους όρους της πιστωτικής γραμμής αν το κρίνει αναγκαίο ή ακόμη και να την καταργήσει, οδηγώντας τη χώρα σε κανονικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή