Το ένα τρίτο των Καταλανών, ενεργά υπέρ της ανεξαρτησίας

Το ένα τρίτο των Καταλανών, ενεργά υπέρ της ανεξαρτησίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Οι προσπάθειες της Μαδρίτης να αποτρέψει την έκφραση της καταλανικής επιθυμίας για ανεξαρτησία απέτυχαν την Κυριακή, καθώς, παρά τη δικαστική απαγόρευση, 2.305.290 Καταλανοί προσήλθαν στις κάλπες του ανεπίσημου δημοψηφίσματος, το οποίο διοργάνωσε ο Καταλανός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας.

Το 80,7% όσων ψήφισαν υποστήριξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το 10% τη δημιουργία καταλανικού κρατιδίου σε μια ομόσπονδη Ισπανία, ενώ το 4,5% επέλεξε το status quo.

Λαμβανομένης υπόψη και της αποχής, το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της Καταλωνίας τάσσεται ενεργά υπέρ της ανεξαρτησίας. Το δημοψήφισμα ήταν ανεπίσημο και ο πρωθυπουργός Μας ανέλαβε τη νομική ευθύνη για ενδεχόμενες διώξεις που μπορεί να ασκηθούν εναντίον των δεκάδων χιλιάδων εθελοντών που εργάστηκαν για να στηθούν οι κάλπες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Καταλωνίας.

Ομως αυτό που είναι απόλυτα σαφές μετά την 9η Νοεμβρίου είναι ότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές μεθόδους. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους τους να απόσχουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας δεν έλαβαν το μήνυμα.

«Η Καταλωνία έδωσε επείγοντα χαρακτήρα στη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που στην Ισπανία ήταν σαφές εδώ και καιρό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού PSOE Πέδρο Σάντσεθ. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε συνταγματικά την ιδιαιτερότητα της Καταλωνίας». Ο Σάντσεθ, που επισκέφθηκε χθες τη Βαρκελώνη, υποστήριξε μια μεταρρύθμιση σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, «που θα βελτιώνει την ποιότητα της Δημοκρατίας και θα αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα μέσα στην ενότητα».

Εγγραφο αίτημα

«Αν αυτό είναι ένα παιχνίδι τένις με 5 σετ, την Κυριακή παίχτηκε το πρώτο σετ και κέρδισε ο Μας. Τώρα ξεκινάει το δεύτερο και η έκβασή του εξαρτάται από τον Μαριάνο Ραχόι», είπε ο πολιτικός αναλυτής Γκαμπριέλ Κολόμε. Από την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Καταλωνία, σύμφωνα με δήλωση του τοπικού κυβερνώντος κόμματος Convergencia.

Συγκεκριμένα, ο Μας επρόκειτο να αποστείλει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης έγγραφο αίτημα για διοργάνωση δεσμευτικού δημοψηφίσματος, αίτημα που τους τελευταίους μήνες είχε απορριφθεί από την ισπανική κυβέρνηση, οδηγώντας την κυβέρνηση της Βαρκελώνης στην επιλογή της πολιτικής ανυπακοής.

Το Convergencia έδωσε στη Μαδρίτη περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, απειλώντας με πρόωρες εκλογές στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλωνίας. Ομως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν είναι βέβαιο ότι θα συνέφερε τον Μας, ούτε και ότι θα προωθούσε την υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Πρώτον, στην πολιτική σκηνή της Καταλωνίας, όπως και της υπόλοιπης Ισπανίας, έχει εισβάλει ο αστάθμητος παράγοντας Podemos. Ο σχηματισμός των Αγανακτισμένων υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας μπορεί να αφαιρέσει ψήφους από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Δεύτερον, η επίδειξη δύναμης της Κυριακής, όσο εντυπωσιακή κι αν ήταν, δεν έφθασε σε συνολικό αριθμό ψήφων τις ψήφους που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές τα κόμματα που στήριξαν το δημοψήφισμα. «Περίμεναν πολύ περισσότερες ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως σε ένα πραγματικό δημοψήφισμα θα έχουν πρόβλημα», υποστήριξε ο αναλυτής Κολόμε.

Παρότι σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος καλούσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της το δημοψήφισμα, οι πρώτες αντιδράσεις της Μαδρίτης αφορούσαν τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος. «Αυτοί που παραβιάζουν τον νόμο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», δήλωσε η επικεφαλής του καταλανικού τμήματος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Αλίθια Σάντσεθ Καμάτσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή