Χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους

Χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 7.000 λευκά μπαλόνια γεμάτα ήλιο που αφέθηκαν στον νυχτερινό ουρανό της πρωτεύουσας της Γερμανίας το βράδυ της Κυριακής σηματοδότησαν το τέλος των επίσημων εορτασμών για την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τα μπαλόνια σχημάτιζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή το λεγόμενο Σύνορο του Φωτός, που εκτεινόταν σε μια διαδρομή 15 χλμ. όπου άλλοτε βρισκόταν το Τείχος, στο κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δουν τα μπαλόνια να υψώνονται στον ουρανό, ενώ η Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου έπαιζε την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, που έχει γίνει ο ανεπίσημος ύμνος της Ευρώπης.

Μέρκελ: «Τα τείχη της δικτατορίας, της βίας, των ιδεολογιών και του μίσους, μπορούν να γκρεμιστούν»

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρωτοστάτησε στους εορτασμούς, χαρακτηρίζοντας την πτώση του Τείχους ως μια ένδειξη ελπίδας για τον τερματισμό των διεθνών συγκρούσεων. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η πτώση του Τείχους του Βερολίνου συνιστά ένα σημάδι ελπίδας για χώρες όπως «η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ» όπου «οι ελευθερίες απειλούνται ή καταπατούνται».

«Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο, αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους» την 9η Νοεμβρίου του 1989, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την πτώση του Τείχους.

Το μήνυμα αυτό «απευθύνεται σε εμάς, εξίσου, όπως και σε άλλους στον κόσμο» συνέχισε η ίδια «ιδιαίτερα τώρα στους πολίτες στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ και σε όλες τις περιοχές του κόσμου όπου οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ή ακόμα καταπατούνται».

«Η πτώση του Τείχους έδειξε ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος που μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) και την εποχή εκείνη ήταν 35 ετών.

«Και άλλα τείχη μπορούν να γκρεμιστούν, τα τείχη της δικτατορίας, της βίας, των ιδεολογιών, του μίσους» προσέθεσε η Άγγελα Μέρκελ.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας ήταν ένα «κράτος χωρίς αρχές δικαίου» «ένα Κράτος που παρακολουθούσε» τους πολίτες του και καταπατούσε «τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως την ελευθερία της γνώμης και του Τύπου».

Η Μέρκελ νωρίτερα μαζί με ξένους απεσταλμένους τίμησε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φύγουν από την Ανατολική Γερμανία, αφήνοντας τριαντάφυλλα σε ένα τμήμα αυτού που οι ηγέτες της ΓΛΔ είχαν ονομάσει προστατευτικό αντιφασιστικό τείχος.

Η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου είναι μία «ημέρα ελευθερίας» όμως επίσης «μία ημέρα ανάμνησης για τα θύματα» σύμφωνα με την ίδια. Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι 138 άνθρωποι είχαν πληρώσει με την ζωή τους την προσπάθειά του να περάσουν το Τείχος το διάστημα μεταξύ της οικοδόμησής του, την 13η Αυγούστου του 1961, και της πτώσης του, 28 χρόνια αργότερα.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά κάτι που έχουμε στην καρδιά μας», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Με πάθος και με θάρρος οι άνθρωποι έριξαν αυτό που τους χώριζε, αναζητώντας ειρήνη, ελευθερία, ενότητα, δημοκρατία και ευημερία», πρόσθεσε.

Αλλά στο υπόβαθρο των εορταστικών τελετών βρίσκονται οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εξαιτίας της επέμβασης που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν ότι κάνει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Χθες Κυριακή, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κάλεσε την Ευρώπη και τη Ρωσία να ξαναρχίσουν έναν διάλογο και να παραμερίσουν τις εντάσεις. «Δεν είναι η ώρα για αντεγκλήσεις. Ας εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο 83χρονος Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μία ημέρα αφού προειδοποίησε ότι κυοφορείται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Μαζί με τον Γκορμπατσόφ στο βήμα του συμποσίου στο οποίο έκανε τη δήλωση αυτή ήταν ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, καθώς και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή