Οικονομικοί τρόποι για να τρώμε υγιεινά

Οικονομικοί τρόποι για να τρώμε υγιεινά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι πάντα και οικονομική: Οι υπερτροφές, τα φρέσκα λαχανικά και οι προϊόντα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι τα πιο φτηνά στη λίστα του σουπερμάρκετ ενώ ταυτόχρονα οι λιγότερο υγιεινές τροφές είναι συνήθως πιο οικονομικές. Μάλιστα μια αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι όταν γεμίζουμε το καλάθι μας με υγιεινές τροφές μπορεί να αυξήσει το λογαριασμό μέχρι και 30%. Οι ειδικοί ευτυχώς μας καθησυχάζουν παρουσιάζοντας τις πιο οικονομικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε υγιεινά προϊόντα.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού αλλά οι περισσότεροι λαμβάνουμε έως και 40% λιγότερες από όσες χρειαζόμαστε καθημερινά. Τα δημητριακά και τα αρτοπαρασκευάσματα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές φυτικών ινών όμως υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές. Προτιμήστε φασόλια και φακές αντί των λαχανικών και επιλέξτε μόνο εποχιακά φρούτα και λαχανικά που είναι πιο οικονομικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Το λάδι κανόλα, τα αυγά, τα καρύδια αλλά και τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών. Η καλύτερη λύση για να τα εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή ανέξοδα είναι να προτιμάμε σαρδέλες κονσέρβας αντί φρέσκων ψαριών και ελαιόλαδο αντί για κανόλα.

Ιώδιο: Το ιώδιο παράγει ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη μεταβολική λειτουργία και συνήθως το βρίσκουμε σε ορισμένους τύπους ψωμιού αλλά και σε φύκια που συνήθως βρίσκουμε σε γιαπωνέζικα πιάτα. Επιλέξτε αλάτι με ιώδιο σαν πιο οικονομική λύση αλλά και ψωμί ολικής άλεσης.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D μας βοηθά να διατηρήσουμε υγιή τα οστά ενώ βοηθά και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Με μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων να παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τροφές όπως λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά μπορείτε απλά να περπατάτε για 10 λεπτά στη λιακάδα κάθε μέρα!

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή κατάσταση των δοντιών και των οστών για αυτό τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα.  Δεν είναι ανάγκη να επιλέγουμε γάλα ενισχυμένο με ασβέστιο αφού όλα μπορούν να μας δώσουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου, ενώ εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε ένα γιαούρτι σκέτο χαμηλών λιπαρών και μαλακά τυριά αντί των κίτρινων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή