Συγκροτείται η επιτροπή Συντάγματος της Ν.Δ.

Συγκροτείται η επιτροπή Συντάγματος της Ν.Δ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, που αποτελεί ένα από τα μείζονα θέματα στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά παράλληλα και ένα εκ των κεφαλαίων που θα κρίνουν το πλαίσιο της επικείμενης προεδρικής εκλογής, αναμένεται να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός.

Εντός των επόμενων 24ώρων, αν όχι σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα διαμορφώσει την τελική πρόταση του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόταση καθώς και η αιτιολογική της έκθεση είναι και αυτή που θα κατατεθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου, με τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών της Ν.Δ. στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει, και τυπικά, η διαδικασία αναθεώρησης.

Επικεφαλής της «γαλάζιας» επιτροπής, και πιθανότατα ο εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ. στη συνέχεια, θα είναι ο καθηγητής Πρ. Παυλόπουλος, ενώ, κατά πληροφορίες, θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι κ. Τ. Νεράντζης, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Τζαβάρας.

Η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης, προφανώς, έχει και τη σύμφωνη γνώμη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Ωστόσο, στον κύκλο των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά διατυπώνονται και επιφυλάξεις. Αυτές αφορούν όχι τόσο την ανάγκη αναθεώρησης, αίτημα που υιοθετείται από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όσο την παράμετρο «χρόνος», δεδομένου ότι η προβλεπόμενη συγκρότηση επιτροπής, η κατάθεση της τελικής πρότασης για τις αναθεωρητέες διατάξεις και οι δύο ψηφοφορίες που προβλέπονται, με απόσταση μάλιστα ενός μηνός μεταξύ τους, εκτείνονται πέραν του ορόσημου της προεδρικής εκλογής. Στον αντίποδα, αυτό ακριβώς θα κληθούν να συνυπολογίσουν οι βουλευτές στην κάλπη για τον διάδοχο του κ. Κάρ. Παπούλια.

Ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις, πρόθεση της Ν.Δ. είναι να συζητηθεί ο τρόπος εκλογής και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς εξισορρόπηση του σημερινού πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος, η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής (ακόμη και με τελική προσφυγή στους πολίτες), οι διατάξεις για την ποινική ευθύνη υπουργών και την ασυλία των βουλευτών, το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού. Στην αιχμή της «γαλάζιας» πρότασης θα βρεθεί το άρθρο 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και το κεφάλαιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με αναφορά στην ασφάλεια και την ελεύθερη διακίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή