Ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη

Ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ. Μια συγκλονιστική στιγμή για την επιστήμη έζησε χθες το απόγευμα ο πλανήτης, με την προσεδάφιση του σκάφους Philae στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο κέντρο ελέγχου της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, καθώς ανακοινώθηκε ότι «το Philae μας μιλάει», ότι δηλαδή το σκάφος προσεδαφίστηκε με επιτυχία και αποκατέστησε επικοινωνία με τη Γη μέσω του μητρικού σκάφους Ροζέτα. Το Ροζέτα ξεκίνησε το ταξίδι του με τη βοήθεια πυραύλου που απογειώθηκε από τη γαλλική Γουιάνα το 2004 και συναντήθηκε με τον κομήτη δέκα χρόνια αργότερα, φέτος τον Αύγουστο, αφού είχε διανύσει 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές γύρω από τη Γη και μία γύρω από τον Αρη προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητά του.

Χθες το πρωί, το Philae, σκάφος γεμάτο επιστημονικά όργανα σε μέγεθος πλυντηρίου, αποχωρίστηκε από το Ροζέτα και ξεκίνησε ελεύθερη πτώση 7 ωρών προς τον κομήτη. Η προσεδάφιση επιτεύχθηκε στις 16.03 ώρα Γκρίνουιτς, παρά το γεγονός ότι ένα από τα συστήματα που θα απέτρεπε την αναπήδηση του Philae στο Διάστημα δεν λειτούργησε. Το σκάφος στη Γη ζύγιζε 100 κιλά, ενώ στον κομήτη, που έχει πολύ μικρότερη μάζα και άρα πολύ ασθενέστερο βαρυτικό πεδίο, ζυγίζει 1 γραμμάριο.

Ο κομήτης, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση 511 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, ανάμεσα στον Αρη και τον Δία, ανακαλύφθηκε από τους Σοβιετικούς αστρονόμους Κλιμ Τσουριούμοφ και Σβετλάνα Ιβάνοβνα Γερασιμένκο το 1969. Το Philae έχει περιθώριο λίγων μηνών να στείλει στη Γη τα δεδομένα των μετρήσεων που θα πραγματοποιήσει, καθώς ο κομήτης πλησιάζει προς τον Ηλιο και η θερμοκρασία που αναμένεται να αναπτυχθεί στην επιφάνειά του θα καταστεί απαγορευτική για τη λειτουργία των οργάνων.

Συνδυασμός μετρήσεων

Το 80% των παρατηρήσεων σχετικά με τον κομήτη θα γίνει από το μητρικό σκάφος Ροζέτα, που παραμένει σε τροχιά, ενώ η συνδυασμένη λειτουργία των δύο επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις σχετικά με τη σύσταση του κομήτη. Ηδη οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτό το ουράνιο σώμα έχει δύο πυρήνες και ότι η επιφάνειά του είναι πάρα πολύ σκοτεινή, καθώς ο πάγος έχει καλυφθεί από άνθρακα.

Κατά την περιπλάνησή τους στο Διάστημα, οι κομήτες αφήνουν πίσω τους νέφος σκόνης και υδρατμών από τον πάγο που λιώνει. Το νέφος αυτό, που μπορεί να έχει μήκος εκατομμυρίων χιλιομέτρων, παρομοιάστηκε με μακριά μαλλιά (κόμη), και έδωσε το όνομά του στα ουράνια σώματα.

Η απόσταση του κομήτη από τη Γη σημαίνει ότι τα δεδομένα χρειάζονται 28 λεπτά προκειμένου να φθάσουν στα κέντρα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι εντολές προσεδάφισης είχαν δοθεί εκ των προτέρων και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι επιστήμονες στις κρίσιμες ώρες της ελεύθερης πτώσης ήταν να ελπίζουν ότι οι υπολογισμοί τους ήταν σωστοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή