Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Γιουνκέρ

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Γιουνκέρ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O μόλις δύο εβδομάδων πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προσπάθησε χθες να δώσει τέλος στην πρώτη πρόκληση της προεδρίας του, απαντώντας σε δημοσιογράφους για το σκάνδαλο φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, όπου ήταν πρωθυπουργός για 18 χρόνια.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του, λέγοντας ότι από τη νέα του θέση θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή με πιο αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε εκτάκτως χθες στη συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτοιμος να δώσει απαντήσεις. «Δεν καταλαβαίνω πώς μερικές εφημερίδες γράφουν Γιουνκέρ εναντίον Γιουνκέρ, δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα στη θητεία μου που να δείχνει τη φιλοδοξία μου να οργανώσω τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη, είμαι υπέρ του φορολογικού ανταγωνισμού και κατά του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού».

Εξήγησε ότι οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο είναι ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι φορολογικές πρακτικές μπορεί να μην ήταν ηθικές, ήταν σύμφωνες με τους νόμους του Λουξεμβούργου και της Ε.Ε. «Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας του λουξεμβουργιανού προβλήματος», δήλωσε.

«Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Γιουνκέρ. Αναφερόμενος στην αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, είπε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να πιέσει για τη θέσπιση ενός νόμου που θα δημιουργήσει κοινή εταιρική φορολογική βάση σε ολόκληρη το μπλοκ των 28 κρατών-μελών, κάτι στο οποίο αντιτίθενται πολλές χώρες. Επίσης δήλωσε ότι θα προωθήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τώρα μια σειρά φορολογικών διευκολύνσεων οι οποίες προσφέρονται από το Λουξεμβούργο σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να διαπιστώσει αν όντως παραβιάστηκαν ευρωπαϊκοί νόμοι που έχουν να κάνουν με κρατικές ενισχύσεις. Η έρευνα για το σκάνδαλο θα ανατεθεί στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργαρίτα Βάσταγε, ενώ ο κ. Γιουνκέρ διαβεβαίωσε ότι δεν θα συζητήσει την υπόθεση μαζί της για να μην επηρεάσει την έκβαση της έρευνας με κανένα τρόπο. Η Ιρλανδία και η Ολλανδία βρίσκονται υπό την ίδια έρευνα, όπως το Λουξεμβούργο.

Λίγες ώρες έπειτα από το σπάσιμο της σιωπής του, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός εμφανίστηκε και ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής για να δώσει και εκεί τις ανάλογες εξηγήσεις.

Την περασμένη Τρίτη, η ομάδα της Αριστεράς είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Γιουνκέρ με την ελπίδα ότι θα συγκεντρώνονταν οι 75 υπογραφές ευρωβουλευτών που απαιτούνται. Η προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό.

Στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις Γιουνκέρ κινείται και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πιερ Μοσκοβισί, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν οι όροι των «φορολογικών συμφωνιών» των χωρών της Ε.Ε. με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Στην επιστολή αυτή, ο κ. Σόιμπλε γράφει ότι πως ο ίδιος «τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτών των φορολογικών διευκολύνσεων. Η συγκεκριμένη φορολογική πρακτική επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ζητήσει εκ των προτέρων διευκρινίσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει ορισμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών μιας πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της, που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή