Ξαναγράφουν τη ρύθμιση για τα χρέη προς εφορίες λόγω της τρόικας

Ξαναγράφουν τη ρύθμιση για τα χρέη προς εφορίες λόγω της τρόικας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αλαλούμ προκαλεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εφορίες ακόμα και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, με την κυβέρνηση να προχωράει σε άμεση αλλαγή του προκειμένου να διασκεδάσει την ανησυχία της τρόικας για ενδεχόμενη δημοσιονομική «τρύπα» και να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβασμού στην επικείμενη αξιολόγηση.

Η τρόικα εξέφρασε και χθες την ένστασή της για τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτήν βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και φόρος εισοδήματος). Και αυτό διότι εκτιμά πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος» να δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα» για το 2014, πέραν εκείνης που έχει ήδη προβλέψει για το 2015.

Υστερα από πολυήμερες διαβουλεύσεις για το θέμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση του σχετικού νόμου και συγκεκριμένα των όσων προβλέπονται στο άρθρο 51, παράγραφος 7. Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν και βεβαιωμένες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή, όσοι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος επιθυμούσαν θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση ακόμη κι αν μέχρι σήμερα πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους.

Ηδη, από προχθές το βράδυ είχε ξεκινήσει η φημολογία ότι μετά τις πιέσεις της τρόικας θα αλλάξει το άρθρο 51 του νόμου. Κάτι το οποίο διέψευσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Κατερίνα Σαββαΐδου, σε χθεσινή ημερίδα του ΕΒΕΑ, αγνοώντας προφανώς τις κυοφορούμενες αποφάσεις. Ετσι, λίγες ώρες αργότερα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, λέγοντας πως οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που είναι «μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων». Πάντως, υπογράμμιζαν πως δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων, όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ (δόση Σεπτεμβρίου) εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η τροπολογία επί της νέας ρύθμισης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή «το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας», έλεγαν. Επίσης, υποστήριζαν ότι σύμφωνα με τον νόμο, το ελάχιστο όριο της κάθε δόσης ανέρχεται στα 50 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αφορούσε τη μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών ακινήτων, παρά μόνον τους ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία για τους οποίους η μηνιαία δόση είναι πολύ υψηλή.

Ομως, δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και με την τρόικα, θα έπρεπε στο οικονομικό επιτελείο να είχαν εντοπίσει τη «στρέβλωση» αυτή και να την είχαν αντιμετωπίσει εγκαίρως. Αντιθέτως, ακόμη και στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) πριν από τρεις ημέρες, ορίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ταυτόχρονα αναμένεται να αλλάξει και η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων που αφορά στο σκέλος των υποχρεωτικά εντασσόμενων στη ρύθμιση οφειλών, δεδομένου ότι είναι σε αντιδιαστολή με τον νόμο. Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει ότι «υποχρεωτικά υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών». Ο νόμος ορίζει ότι στη ρύθμιση υπάγονται οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014.

Επίσης, υπό την πίεση της τρόικας η οποία διαφωνούσε και επί της αρχής με νέα ρύθμιση οφειλών, η κυβέρνηση εξετάζει άλλη μία αλλαγή. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί της 31ης Μαρτίου 2015 να οριστεί η 31η Δεκεμβρίου του 2014. Εφόσον προχωρήσει μία τέτοια αλλαγή, εκτιμάται ότι θα σπεύσουν πολύ πιο γρήγορα οι υπόχρεοι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και κατ’ επέκταση θα ξεκινήσει γρηγορότερα η αποπληρωμή των οφειλών τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η κ. Σαββαΐδου, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα. Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αποκλείεται η εφαρμογή να ανοίξει αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή