Σφοδρή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ κατά Φορτσάκη

Σφοδρή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ κατά Φορτσάκη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στα άκρα έφτασε χθες η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τα γεγονότα στη Νομική. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή πολιτική επιλογή έντασης και κατηγόρησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θ. Φορτσάκη, ότι αποτελεί «τον εκτελεστικό βραχίονα αυτής της πολιτικής επιλογής». Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στη Νομική, έκανε αναφορά σε «νέα επιχείρηση αυταρχισμού στο Πανεπιστήμιο», ενώ μίλησε για «προκλητική και αναίτια επίθεση προς τους φοιτητές» και για «προληπτικό κλείσιμο της Σχολής». «Αποτελεί πρόκληση προς τη νεολαία, προς τους αντιδικτατορικούς αγώνες, προς τη δημοκρατία αυτή η αυταρχική στάση», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα και στη Βουλή. Ενδεικτικό είναι ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μαρκόπουλος συνέδεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. «Εσείς είστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις, με την ανομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος. Και με αφορμή τις εντονότατες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναφορά του αυτή, που τον εμπόδιζαν να συνεχίσει την ομιλία του, συνέχισε σε ίδιο τόνο και χειροκροτούμενος από βουλευτές της Ν.Δ.: «Τι είστε; Οι τρομοκράτες της αίθουσας; Εντάξει, είστε οι τρομοκράτες του έξω, αλλά εδώ τι είστε»; Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Μαρκόπουλος συμπλήρωσε πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του: «Οι φοιτητές που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια, είναι προεόρτια της τρομοκρατίας. Και αυτούς στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είχε προηγηθεί η άσκηση εντονότατης κριτικής προς την κυβέρνηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική, νωρίτερα το πρωί. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι οι νόμοι θα εφαρμόζονται προς κάθε κατεύθυνση. Το κράτος δικαίου δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταλυθεί», τόνισε σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για να συμπληρώσει: «Πρέπει να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν νόμοι στο κράτος και θα εφαρμόζονται. Αυτά που ξέρετε, τελείωσαν».

Η συζήτηση με αφορμή τις εξελίξεις στον χώρο των πανεπιστημίων όσο περνούσε η ώρα γινόταν ολοένα και περισσότερο έντονη. «Τα ΜΑΤ έλαβαν εντολή να χτυπήσουν. Παραδώστε την εξουσία στον ελληνικό λαό, μην κατεβαίνετε άλλο τη σκάλα του κακού», σημείωσε ο κ. Στ. Κοντονής (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν πρέπει να περάσει το δόγμα νόμος και τάξη», ανέφερε η κ. Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Αλλο νόμος και τάξη και άλλο αυταρχισμός και τάξη», σχολίασε η ανεξάρτητη κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

«Ο Αλ. Τσίπρας πριν γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταληψίας», σημείωσε ο κ. Θ. Πλεύρης (Ν.Δ.). Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε παρέμβαση του κ. Μ. Κασσή: «Ο πρύτανης να συμμαζευτεί λίγο», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Τα άλλα κόμματα

Τα όσα συνέβησαν στη Νομική σχολιάσθηκαν απ’ όλα τα κόμματα. Η τομεάρχης Παιδείας των ΑΝΕΛ κ. Στ. Ξουλίδου τόνισε σε δήλωσή της ότι «καταδικάζουμε τα επεισόδια αυτά όπως και κάθε ακραία μορφή επιβολής εξουσίας», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης βελτίωσης του πλαισίου προστασίας των πανεπιστημίων.

Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε σε αποκλιμάκωση και εκτόνωση της έντασης ενόψει και των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «προκλητική» την απόφαση των πρυτανικών αρχών ΕΚΠΑ και ΑΣΟΕΕ να αναστείλουν τη λειτουργία των σχολών «με το πρόσχημα της “πρόκλησης επεισοδίων”» και υπέδειξε την κυβέρνηση ως «βασική υπεύθυνη αυτής της κατάστασης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή