Νομικά μέτρα επεξεργάζεται η Λευκωσία

Νομικά μέτρα επεξεργάζεται η Λευκωσία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να λάβει νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας για την παράνομη δράση του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ εξετάζει η Κυπριακή Δημοκρατία και για τον σκοπό αυτό θα ζητήσει τη συνδρομή διεθνών εμπειρογνωμόνων, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να μελετηθούν προσεκτικά.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν μέτρα αστικής φύσεως, ποινικής και διαιτητικής, με τα οποία μπορεί να προχωρήσει η Κύπρος». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα διαιτητικής φύσεως μέτρα, θα πρέπει να κινηθεί η Κύπρος με προσοχή για να μην οδηγηθεί σε περαιτέρω περιπέτειες, και ότι για τον λόγο αυτό, τα μέτρα θα μελετηθούν από διεθνείς οίκους προτού αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως, μάλιστα, ανακοίνωσε, η πρόσληψη διεθνών εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε από κοινού με τη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου.

Η προσφυγή στη συνδρομή διεθνών εμπειρογνωμόνων, ώστε να ληφθούν νομικά μέτρα, κρίνεται σύμφωνα με κυπριακές πηγές αναγκαία, καθώς το «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να πλέει για τέταρτη συνεχή εβδομάδα στα οικόπεδα της ΑΟΖ. Η Αγκυρα δείχνει, μάλιστα, αποφασισμένη να αγνοήσει και το καταδικαστικό ψήφισμα που υιοθέτησε χθες με ευρύτατη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο καλεί την Τουρκία να το αποσύρει και να ακυρώσει τη Νavtex, μέσω της οποίας δεσμεύτηκαν για έρευνες περιοχές εντός της ΑΟΖ. Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, το απαξίωσε. Ο κ. Μποζκίρ δήλωσε ότι προειδοποίησε την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών και Aμυνας της Ε.Ε. Φρεντερίκα Μοργκερίνι και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ότι «το ψήφισμα είναι λάθος και ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος. Από δικής μας πλευράς δεν έχει καμία ισχύ», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή