Ο Μ. Κωσταράκος, πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής Ε.Ε.

Ο Μ. Κωσταράκος, πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής Ε.Ε.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα της Ε.Ε., αυτό του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής (European Union Military Comitee EUMC) αναδείχτηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, αφού για πρώτη φορά Ελληνας αξιωματούχος εκλέγεται στην ηγεσία ενός ευρωπαϊκού οργάνου με αυξημένη ισχύ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αποδοχή της υποψηφιότητας του Ελληνα ΑΓΕΕΘΑ, ο οποίος επικράτησε από τον α΄ γύρο των αντιπάλων του (ενός Ισπανού ναυάρχου και ενός Φινλανδού αντιστράτηγου) συγκεντρώνοντας 20 από τις 27 ψήφους των αρχηγών Ε.Δ. των χωρών μελών της Ε.Ε. Ο κ. Κωσταράκος είχε θέσει προ μηνών υποψηφιότητα και για την αντίστοιχη επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου όμως δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η υποψηφιότητά του ήταν πολύ ισχυρή, καθώς η πλειοψηφία επιθυμούσε στο αξίωμα αυτό να εκλεγεί εν ενεργεία αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μια ιδιότητα που δεν διέθεταν οι ανθυποψήφιοί του, ενώ δεν υπήρχε όπως στο ΝΑΤΟ Τούρκος εκπρόσωπος για να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία.

Η EUMC είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της Ενωσης και υπάγεται στον Υπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δηλαδή, σήμερα, την κ. Φρεντερίκα Μοργκερίνι, και την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. (ΕΠΑ). Η EUMC παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην ΕΠΑ και στην Υπατη Εκπρόσωπο, ενώ προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ε.Ε. Η επιτροπή αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ε.Δ. των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο πρόεδρός της εκπροσωπεί την EUMC, συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΕΠΑ, είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος του Υπατου Εκπροσώπου και αποτελεί το σημείο επαφής με τους Επιχειρησιακούς Διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Κωσταράκος θα διαδεχθεί τον πτέραρχο Patrick de Rousiers, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2015. Η θητεία του θα είναι τριετής. Τον κ. Κωσταράκο συνεχάρη, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter, ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ν. Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή