Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την 6ετή ύφεση

Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την 6ετή ύφεση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά 6 χρόνια ύφεσης και τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 66,2 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, η ελληνική οικονομία στέλνει τα πρώτα σαφή αισιόδοξα μηνύματα ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι από την αρχή του έτους καταγράφεται ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Από τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ (λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα), στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,7% έναντι του δεύτερου τριμήνου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τη Εurostat, ενώ ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε. των 28 χωρών. Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 0,6%. Δηλαδή, όσο είναι και ο ετήσιος στόχος που έχει τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πώς πλέον είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για ανάπτυξη 0,6% το 2014, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί το ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, η Εurobank σε ανάλυσή της εκτίμησε πώς ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί μεταξύ 0,8% με 1%.

Πέραν αυτών, όμως, και σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

1. Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

2. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,3% έναντι του πρώτου τριμήνου.

3. Στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2014.

Επίσης, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, στο τρίτο τρίμηνο του 2014 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4%, ενώ βάσει των μη εποχικά διορθωμένων στοιχείων ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,7%.

Στην αντιστροφή της πτωτικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλε τα μέγιστα η πορεία του τουρισμού. Θετικά επέδρασε και η κατανάλωση, με τα νοικοκυριά να δαπανούν ελαφρώς υψηλότερα ποσά τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, η οικοδομή παραμένει ακόμα «βραχνάς» για την ελληνική οικονομία και η βιομηχανία επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία. Οι εξαγωγές δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τη δυναμική που επιδιωκόταν, ενώ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολίτες και επενδυτές. Είναι ενδεικτικό ότι από τα δάνεια που εγκρίνουν οι τράπεζες, οι ενδιαφερόμενοι εκταμιεύουν μόνο το ένα τρίτο των ποσών που έχουν αιτηθεί, εν αναμονή των εξελίξεων (πολιτικών και μη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή