Αλ. Βεζένκοφ: «Νιώθω σαν να είμαι Ελληνας»

Αλ. Βεζένκοφ: «Νιώθω σαν να είμαι Ελληνας»

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στην ηλικία του στο ελληνικό πρωτάθλημα και από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επέλεξε να μείνει στον Αρη και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, από ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, μεταξύ αυτών και ο Παναθηναϊκός. Είναι Βούλγαρος, αλλά νιώθει Ελληνας και έχει ήδη καταθέσει τα χαρτιά για να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ είναι 19 ετών, αλλά παίζει, μιλάει και συμπεριφέρεται σαν παίκτης με μεγάλη εμπειρία.

– Μεγάλωσες στην Κύπρο, ενηλικιώθηκες στην Ελλάδα. Μιλάς καλύτερα ελληνικά ή βουλγαρικά;

– Μιλάω πιο καλά ελληνικά, διότι στη Βουλγαρία πηγαίνω μόνο τα καλοκαίρια, για διακοπές ή για τις εθνικές ομάδες. Πήγα σε ελληνικό σχολείο οπότε μιλάω καλύτερα τη γλώσσα. Και τα βουλγαρικά καλά τα μιλάω, όμως είμαι πιο εξοικειωμένος με τα ελληνικά. Και όταν σκέφτομαι, σκέφτομαι στα ελληνικά πρώτα.

– Εξήγησες στο παρελθόν γιατί επέλεξες την Εθνική Βουλγαρίας και είναι κατανοητό. Το να γίνεις Ελληνας πώς το σχολιάζεις;

– Είμαι οικείος με τα ελληνικά έθιμα, πήγα σε ελληνικό σχολείο. Είναι το σπίτι μου, γιατί μεγάλωσα στη Κύπρο που είναι ελληνική. Πιστεύω ότι παίρνοντας το διαβατήριο θα είναι υπέροχο, γιατί θέλω να έχω και τις δύο πατρίδες μου. Μπασκετικά σίγουρα θα με βοηθήσει, γιατί, κακά τα ψέματα, αλλιώς σε βλέπουν ως Ελληνα και αλλιώς ως Βούλγαρο.

– Με τον πατέρα σου (Σάσο Βεζένκοφ, πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή) μιλάτε για μπάσκετ;

– Συνέχεια συζητάμε. Υστερα από κάθε παιχνίδι, παρόλο που εγώ θέλω να το αποφύγω για να είμαι ήρεμος, αυτός εκεί, επιμένει… Πάντα μου επισημαίνει τα λάθη μου, μου λέει και τα σωστά, αλλά όχι όλα…

– Τα θετικά στοιχεία τα βλέπουμε όλοι. Ποια στοιχεία στο παιχνίδι σου σου λέει να διορθώσεις ο πατέρας σου;

– Σε κάθε παιχνίδι είναι και κάτι διαφορετικό, μια άμυνα, ένα κακό σουτ, μια πάσα. Γενικότερα, όπως και εγώ ξέρω, πρέπει να βελτιώσω τη δύναμή μου, την αθλητικότητά μου. Πιστεύω ότι σιγά σιγά βελτιώνομαι.

– Μπάσκετ βλέπετε μαζί;

– Βλέπουμε πολύ συχνά Ευρωλίγκα.

– Ποια ομάδα από την Ευρωλίγκα σού αρέσει να βλέπεις;

– Μου αρέσει όπως παίζει η Μπαρτσελόνα. Και ο Παναθηναϊκός· δεν τον περίμενα τόσο καλό στις αρχές. Υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές ομάδες. Και η Ρεάλ παίζει πολύ ανταγωνιστικό μπάσκετ.

– Μίλησες για Παναθηναϊκό. Σου αρέσει ο Μποχωρίδης στον Παναθηναϊκό;

– Είναι ένα καινούργιο περιβάλλον γι’ αυτόν. Πρέπει να μπει σε μια ομάδα που και οι 12 παίκτες είναι πάρα πολύ καλοί. Υπάρχει ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης, είναι μια μεγάλη ομάδα, με ιστορία, με έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μου αρέσει που τον βλέπω στον Παναθηναϊκό.

– «Ζηλεύεις» καθόλου ή όχι;

– Δεν μπορώ να πω ότι ζηλεύω. Είχα και εγώ την ευκαιρία να βρίσκομαι σε αυτήν την ομάδα, αλλά επέλεξα να μείνω στον Αρη. Το δεύτερο παιχνίδι έχει και τα καλά του και τα κακά του. Δεν μπορείς να κάνεις τόσο πολλή προπόνηση, όμως ναι, θα ’θελα κι εγώ να έχω ένα δεύτερο παιχνίδι τη βδομάδα σε κάποια διοργάνωση.

– Πώς αισθάνεστε στον Αρη με το πολύ καλό ξεκίνημα που έχετε κάνει;

– Είχε χρόνια να συμβεί αυτό. Αυτό συζητούσαμε τις προάλλες. Δεν είχαμε κάνει τέτοιο ξεκίνημα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν μας δημιουργεί κάποια επιπλέον πίεση. Προσπαθούμε προπόνηση με την προπόνηση να βελτιωνόμαστε. Εχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ από το πρώτο παιχνίδι μέχρι σήμερα και αν είμαστε συγκεντρωμένοι μπορούμε να χτυπήσουμε το κάθε παιχνίδι.

– Πρόπερσι λίγοι πίστευαν ότι θα υπογράψεις επαγγελματικό συμβόλαιο στον Αρη. Το υπέγραψες. Πέρυσι λίγοι περίμεναν ότι μετά μια καλή χρονιά θα μείνεις στον Αρη και έμεινες. Τι επιφυλάσσει το επόμενο καλοκαίρι για τον Σάσα Βεζένκοφ;

– Είναι μεγάλο κεφάλαιο. Εχω συμβόλαιο άλλον ένα χρόνο με τον Αρη. Πρέπει να δουλεύω κάθε μέρα. Θέλω να περάσει αυτή η χρονιά όσο πιο επιτυχημένα γίνεται, καλύτερα από την περυσινή και αυτό είναι στο χέρι το δικό μου και της ομάδας. Θα δούμε τι προτάσεις θα έρθουν το καλοκαίρι και πώς θα είναι ο Αρης εκείνη την περίοδο, θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση.

«Τα πάντα για το ΝΒΑ»

Το ΝΒΑ είναι το όνειρό του, όχι όμως η άμεση προτεραιότητά του. Ο Σάσα Βεζένκοφ εξήγησε πώς φαντάζεται το μέλλον του και για ποιο λόγο θαυμάζει τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Οχι γιατί παίζουν στην ίδια θέση!

– Το ΝΒΑ υπάρχει στο μυαλό σου, στο πλάνο σου. Πώς αξιολογείς αυτήν την επιλογή;

– Το ΝΒΑ είναι όνειρο για κάθε αθλητή, αλλά απαιτούνται πολλές θυσίες για να φτάσεις σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο. Είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα. Είναι το όνειρό μου και θα πρέπει να δούμε μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα για να φτάσω μέχρι εκεί.

– Είναι πρώτος σου στόχος το ΝΒΑ, γιατί ουσιαστικά αυτό έδειξες πέρυσι λέγοντας «όχι» στον Παναθηναϊκό;

– Δεν μπορώ να πω ότι σίγουρα θα μπω στο ντραφτ και θα επιλεγώ. Δεν ξέρω αν ανάμεσα στον Αρη και στο ΝΒΑ υπάρχει ένα μέσο σκαλοπάτι. Αυτό πρέπει να δω, αυτό πρέπει να συζητήσουμε. Μάλλον έτσι θα πρέπει να γίνει. Και μια ευρωπαϊκή ομάδα είναι μεγάλη τιμή, οπότε το ΝΒΑ είναι σε μακρινό πλάνο, δεν το σκέφτομαι τόσο άμεσα.

– Παρακολουθείς ΝΒΑ;

– Παρακολουθώ όσο μπορώ, γιατί και οι αγώνες είναι αργά, βλέπω κυρίως τα καλύτερα στιγμιότυπα. Δεν υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά μου αρέσουν πολύ ο Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Κόμπι Μπράιαντ.

– Ο Νοβίτσκι λόγω θέσης και στυλ;

– Και γι’ αυτό, αλλά κυρίως γιατί προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει βγάλει τόσο πολλούς καλούς παίκτες και αυτός ανέβασε όλο το γερμανικό μπάσκετ στα ύψη. Αυτό μου αρέσει πολύ.

Πέρυσι έκανες την πρώτη σου χρονιά ως επαγγελματίας. Τι έκανες τα πρώτα χρήματα;

– Τα έβαλα στην τράπεζα και άρχισα να τα χρησιμοποιώ για μένα αγοράζοντας πράγματα για δικές μου ανάγκες. Δεν πήρα κάποιο δώρο στους γονείς μου, τους έχω πει ότι θα τους κάνω στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή