Αν. Σαμαράς: «Βγήκαμε από το τούνελ της ύφεσης»

Αν. Σαμαράς: «Βγήκαμε από το τούνελ της ύφεσης»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή ατζέντας, με επιχείρημα την για πρώτη φορά στροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, επιδιώκει η κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «από την ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Ελληνας πίσω. Σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει!».

Επειτα από διαδοχικά 24ωρα που η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο για το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών, εξέλιξη που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε όχι απλό λάθος, αλλά «λαθάρα» σε συνομιλία του με βουλευτές, και με ανοικτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η επιστροφή της οποίας παραμένει ανοικτή, ο κ. Σαμαράς είδε ότι η έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής πορείας, η επιστροφή, δηλαδή, της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, κινδύνευε να χαθεί. Και επέλεξε να αναδείξει το επίτευγμα μέσω προσωπικής δήλωσης.

«Σας είχαμε υποσχεθεί ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της μεγάλης ύφεσης. Αυτό είναι πια πραγματικότητα. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη είναι γεγονός!», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για θετική μεταβολή 1,7% το τρίτο τρίμηνο του 2014, «μετά 6 επώδυνα χρόνια, ή 24 τρίμηνα, ύφεσης». Πρόκειται για την «ταχύτερη ανάπτυξη για το τρίμηνο αυτό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «όσοι αμφισβητούσαν την ανάκαμψη διαψεύστηκαν πανηγυρικά… Σας υπόσχομαι σήμερα ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και από την ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Ελληνας πίσω».

Το λάθος

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία της νέας διάταξης για τη ρύθμιση οφειλών, στο ίδιο, δηλαδή, μέρος όπου οι συνεργάτες του, κυρίως ο Δημ. Σταμάτης, αλλά και ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, είχαν δώσει, τις προηγούμενες ημέρες, «μάχη» προκειμένου να αμβλύνουν τη δυσφορία των βουλευτών. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι επρόκειτο περί μείζονος λάθους, σε συνομιλία του με τον βουλευτή Γ. Βλάχο. «Γιατί τέτοια φασαρία, βρε Γιώργο;», φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός προς τον βουλευτή Αττικής που πρωτοστάτησε στην κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Εδώ γίνονται σημεία και τέρατα, Πρόεδρε… αιωρείται η εικόνα ότι με παρέμβαση της τρόικας αλλάζει η διάταξη… είναι προτιμότερο αυτό ή να παραδεχθούμε ότι κάποιος έκανε λάθος;», απάντησε ο κ. Βλάχος, με τον κ. Σαμαρά να κλείνει τη συζήτηση: «Οχι απλά λάθος, λαθάρα!».

Η χθεσινή διόρθωση της διάταξης κλείνει, πάντως, μία εκκρεμότητα έναντι της τρόικας, οι διαβουλεύσεις με την οποία συνεχίζονται χωρίς, επί του παρόντος, να έχουν φτάσει στο σημείο που θα οριστικοποιήσουν την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα. Η επίσημη απάντηση της τρόικας στην Αθήνα αναμενόταν ακόμη και αργά χθες το βράδυ, αν και οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των ελεγκτών έκαναν λόγο για αρκετά θέματα που παραμένουν «ανοικτά».

Οι αντιδράσεις στη διόρθωση της διάταξης για τις οφειλές προς την εφορία, ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος που ξεσήκωσαν, αλλά και η χθεσινή εικόνα της συμπολίτευσης στη Βουλή («παρών» από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποχώρηση Ψυχάρη, απουσίες) προοιωνίζονται και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η δικομματική στην προσπάθεια έγκρισης «δύσκολων» μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή