Μπορούν να προλάβουν τη γεροντική άνοια τα βιντεογκέιμ;

Μπορούν να προλάβουν τη γεροντική άνοια τα βιντεογκέιμ;

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει με τέτοιο ρυθμό που, σύμφωνα με επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης στις ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη πενταετία οι κάτοικοι του πλανήτη με ηλικία άνω των 65 χρόνων θα ξεπεράσουν αριθμητικά τα παιδιά 0-4 ετών, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Επομένως, τη στιγμή που τα άτομα της τρίτης ηλικίας αυξάνονται συνεχώς, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό να υπάρχει «αντίδοτο» στη φθορά που προκαλεί ο χρόνος στον εγκέφαλο, ώστε να επιβραδυνθεί ή να ανακοπεί η εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών από την οποία κινδυνεύει κάθε ηλικιωμένος.

Σύμφωνα με αρκετές εταιρείες στο εξωτερικό, το «αντίδοτο» είναι τα προγράμματά τους για υπολογιστές και «έξυπνες» συσκευές, τα οποία μέσα από διάφορα παιχνίδια υποτίθεται πως εξασκούν τον εγκέφαλο.

Διεθνώς όμως καταξιωμένοι νευροεπιστήμονες αμφισβητούν τη θετική επίδραση αυτών των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ανοιχτή επιστολή του Κέντρου για τη Μακροζωία του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Max Planck στο Βερολίνο, που υπογράφεται από 70 ειδικούς και από άλλα ιδρύματα, υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις για το ότι τα βιντεογκέιμ αυτής της κατηγορίας μπορούν να προλάβουν τη γεροντική άνοια ή να αμβλύνουν τα συμπτώματά της. Η επιστολή αναφέρει πως είναι πιθανό να βελτιώνεται όντως κάποια συγκεκριμένη πνευματική δεξιότητα. Ωστόσο, επικαλούμενοι αρκετές επιστημονικές έρευνες, οι ειδικοί προσθέτουν πως δεν αποδεικνύεται ότι αυτή η βελτίωση «μεταφράζεται» και σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αντίθετα, «οι εταιρείες δεν κάνουν σαφή αυτή τη διάκριση», λέει στο περιοδικό Science o Ulman Lindenberger από το Max Planck, ο οποίος συνυπογράφει την επιστολή, με συνέπεια να αφήνουν την εντύπωση πως οι καλύτερες επιδόσεις των ηλικιωμένων σε κάποιο παιχνίδι τους σημαίνουν και πιο «υγιή» εγκέφαλο στην καθημερινή ζωή. Μάλιστα, ο Roberto Cabeza, νευροεπιστήμονας από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke που επίσης υπογράφει την επιστολή, σημειώνει στο Science πως υπάρχουν άλλες μέθοδοι που διαπιστωμένα συμβάλλουν στην πνευματική ευεξία. Ετσι, για παράδειγμα, η γυμναστική βελτιώνει σε ορισμένο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, περισσότερο από τα όποια οφέλη έχουν τα βιντεοπαιχνίδια.

Στους 70 επιστήμονες συγκαταλέγονται και ερευνητές οι οποίοι προσπαθούν οι ίδιοι να αναπτύξουν μεθόδους «εκγύμνασης» του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, ακόμη και μέσω παιχνιδιών. Ωστόσο αυτό δεν είναι αντιφατικό, υποστηρίζει η Naftali Raz, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Wayne που επίσης συνυπογράφει το κείμενο. Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρει στο σάιτ του πανεπιστημίου, στόχος της επιστολής δεν είναι να αποκηρύξει γενικά τις έρευνες για τεχνικές που θα κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Πάντως, η Raz υποστηρίζει πως το κριτήριο για να ασχοληθεί ένας ηλικιωμένος με τα βιντεοπαιχνίδια είναι αν τα θεωρεί έναν ευχάριστο τρόπο για να περνά την ώρα του, χωρίς να πρέπει αναγκαστικά να τα προτιμήσει από το να διαβάζει βιβλία, να παίζει με τα εγγόνια του ή να μάθει μια ξένη γλώσσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή