Σε εγρήγορση η ΕΛ.ΑΣ. λόγω Πολυτεχνείου

Σε εγρήγορση η ΕΛ.ΑΣ. λόγω Πολυτεχνείου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα τεκταινόμενα τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να προσφέρουν το βασικό υλικό στην «καθιερωμένη» πολιτική διελκυστίνδα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, οδεύουμε στην κορύφωση του φετινού 41ου τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας και την Ελληνική Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός προς αποφυγήν εκτρόπων, ενόψει της αυριανής πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα αστυνομικά μέτρα πρόκειται να είναι δρακόντεια για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων στους δρόμους του κέντρου, ενώ οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) θα βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποφευχθούν έκτροπα εντός των ιδρυμάτων. Αλλωστε, οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές μπορούν να παρέμβουν στα δημόσια κτίρια εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις καθώς με τον νόμο 4009/11 η ΕΛ.ΑΣ. είναι αρμόδια για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την Πέμπτη αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης Πρυτανείας – ΓΑΔΑ, να τεθούν σε αστυνομικό κλοιό τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κέντρου για να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάληψή τους.

Ειδικότερα, όπως συμβαίνει την τελευταία πενταετία, ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνδέεται από τους διοργανωτές του με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την προσφυγή της χώρας στους διεθνείς μηχανισμούς στήριξης (ΔΝΤ, Ε.Ε.), καθώς και -μετά την ψήφισή του τον Αύγουστο του 2011- με τον νόμο-πλαίσιο 4009 για τη λειτουργία των ΑΕΙ, ο οποίος δέχεται τα πυρά των αριστερών κομμάτων, φοιτητικών παρατάξεων και πανεπιστημιακών. Στο πλαίσιο αυτό, στο φετινό κάδρο εισήλθαν τα τελευταία επεισόδια μπροστά στη Νομική Σχολή Αθηνών ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και φοιτητές που διαμαρτύρονταν στην απόφαση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη να κλείσει τη σχολή ώστε να αποφύγει κατάληψή της.

Τελικά, η Νομική όπως και το ΟΠΑ θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, όπως συμβαίνει την τελευταία δεκαετία, όμως «η διαχείριση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ πυροδοτεί κινδύνους για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου» όπως ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ με μακρά εμπειρία στα διοικητικά του ιδρύματος.

Βέβαια, η Σύγκλητος του ΕΜΠ σε ανακοίνωσή της προς τα υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, καθώς και την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αναφέρει ότι η ίδια δεν φέρει ευθύνη για ό,τι συμβεί εκτός ΕΜΠ, ενώ με τον νόμο 4009/11 η Αστυνομία είναι αρμόδια για την προστασία των δημόσιων κτιρίων. «Η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ιδρυμα, παράγοντες. Τα μέλη ή τα όργανα του ΕΜΠ δεν έχουν νομική ή την ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα και για τον λόγο αυτό αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη, όσον αφορά την πρόληψη δολιοφθοράς, καταστροφών, ή βίας από οποιονδήποτε και οπουδήποτε και αν εκδηλωθούν» αναφέρει ανακοίνωση του ΕΜΠ.

Το σχέδιο

Σήμερα και αύριο πάντως, το σύνολο -σχεδόν- της αστυνομικής δύναμης στην Αττική βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ υπολογίζεται ότι στην εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας της ΓΑΔΑ θα μετάσχουν 7.000 αστυνομικοί. Τα προγραμματισμένα ρεπό των αστυνομικών έχουν ανασταλεί, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας Tetra (αντί του αναλογικού συστήματος), όπως είχε συμβεί στις κινητοποιήσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρουν ότι η αναταραχή στον χώρο της Παιδείας αλλά και το ενδεχόμενο να μετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις μέλη του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου καθιστούν τις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου «υψηλού κινδύνου». Η ηγεσία της ΓΑΔΑ κοινοποίησε διαταγή που εφιστά την προσοχή για τυχόν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, κυβερνητικών κτιρίων καθώς και απόπειρες κατάληψης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου. Λόγω των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται ήδη από χθες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Τα μέτρα της Τροχαίας θα επεκταθούν αύριο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή