«Νιώθουν σίγουροι στην Ελλάδα οι παράνομοι»

«Νιώθουν σίγουροι στην Ελλάδα οι παράνομοι»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες είναι, τελικά, αυτές οι εταιρείες που διαταράσσουν την ηρεμία της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας και ενισχύουν την καχυποψία των φιλάθλων, κοινοποιώντας τις υποψίες ή τη βεβαιότητά τους για την ύπαρξη χειραγωγημένων αγώνων; Από το 2009 οπότε η δημοσιογραφική έρευνα (βλ. «Κ» 13/9/2009) ξεσκέπασε το πρόβλημα που αφορούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο, έρχονται εκθέσεις για ύποπτους αγώνες από την UEFA, η οποία συνεργάζεται με τη Sportradar. Ενας άλλος οργανισμός που ασχολείται με την παρακολούθηση της στοιχηματικής ροής με στόχο τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων είναι η Federbet.

Δημιουργήθηκε το 2011 με έδρα το Βέλγιο και συνεργάζεται με στοιχηματικές εταιρείες, με ποδοσφαιρικούς φορείς όπως η ισπανική λίγκα και συλλόγους όπως η Ουντινέζε, η Αταλάντα κ.ά. Toν περασμένο Ιούνιο έκανε αισθητή την παρουσία της δημοσιοποιώντας την ετήσια έκθεση για τους στημένους αγώνες την οποία παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε αυτήν περιλαμβάνονταν έξι ελληνικοί αγώνες, από τους συνολικά 400 που χαρακτήρισε χειραγωγημένους, ενώ για τη φετινή σεζόν έχει ήδη συντάξει έκθεση χειραγώγησης για δύο ελληνικούς αγώνες. Ο γενικός γραμματέας της Federbet, Φραντσέσκο Μπαράνκα, μιλά στην «Κ» για το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων και τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που στοχεύουν στην καταπολέμησή του.

– Στην ετήσια έκθεσή σας για τη σεζόν 2013-2014 χαρακτηρίσατε χειραγωγημένους έξι ελληνικούς αγώνες. Για τη φετινή σεζόν έχετε χαρακτηρίσει χειραγωγημένο τον αγώνα ΠΑΟΚ – Βέροια, ενώ έχετε ενδείξεις χειραγώγησης και για παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για την κατάσταση στην Ελλάδα;

– Η κατάσταση είναι δραματική και αυτό φαίνεται από το ότι μετά την έκθεσή μας (σ.σ.: εννοεί τον αγώνα ΠΑΟΚ – Βέροια) αποφάσισαν να χειραγωγήσουν άλλο παιχνίδι κάτι που σημαίνει ότι νιώθουν σίγουροι ότι τίποτα δεν θα τους συμβεί. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν. Νιώθουν αρκετά σίγουροι κάνοντας μια παράνομη δραστηριότητα.

– Ποια είναι η μεθοδολογία που ακολουθείτε και πόσο αξιόπιστη είναι;

– Eπιβεβαιώνουμε ότι ένας αγώνας είναι χειραγωγημένος όταν οι αποδόσεις γίνονται παράλογες.

– Εξ όσων γνωρίζουμε η UEFA έστειλε για την περυσινή σεζόν στην ΕΠΟ τουλάχιστον 14 αγώνες ως ύποπτους χειραγώγησης. Από τη δική σας λίστα περιλαμβάνονταν μόνο οι τρεις. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά;

– H UEFA ελέγχει όλους τους αγώνες, ενώ η δική μας λίστα είναι μικρότερη αλλά εξονυχιστικά ελεγμένη. Οι αγώνες που περιλαμβάνονται στην έκθεσή μας είναι επιβεβαιωμένα χειραγωγημένοι. Καλό θα ήταν να ερωτηθεί η UEFA σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει.

– Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

– Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι διότι αυτοί έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών τους. Πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται ο έλεγχος των αγώνων, να γίνεται εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών και να τους εξηγείται ότι είναι υπό έλεγχο. Στην Ισπανία και την Ιταλία οι σύλλογοι ασχολούνται με το πρόβλημα.

– Ποια είναι η γνώμη σας για μια ομοσπονδία που δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση του φαινομένου εκτός από να διαβιβάζει τις εκθέσεις της UEFA στην ποινική δικαιοσύνη;

– Οι ομοσπονδίες φοβούνται το σκάνδαλο και γι’ αυτό προτιμούν να προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Η μόνη λίγκα που πραγματικά πολεμά το στήσιμο αγώνων είναι η ισπανική.

– Οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές ή οι παράγοντες είναι πιο πρόθυμοι να συμμετέχουν στη χειραγώγηση αγώνα;

– Στα πλούσια πρωταθλήματα οι ποδοσφαιριστές συνήθως ποντάρουν και μερικές φορές χειραγωγούν αγώνες για να ισορροπήσουν τις απώλειές τους. Στα φτωχά πρωταθλήματα συχνά η χειραγώγηση οργανώνεται από παράγοντες. Εχουμε και περιπτώσεις με ανάμειξη διαιτητών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε περίπτωση χειραγωγημένου αγώνα μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί. Η χειρότερη αντίδραση είναι η αποσιώπηση, επειδή οι ποδοσφαιριστές δεν νιώθουν πίεση και πιστεύουν ότι κανείς δεν τους παρακολουθεί.

– Ποιες είναι οι διαφορές σας με οργανισμούς που έχουν αντίστοιχους στόχους;

– H ESSA προστατεύει τα συμφέροντα των στοιχηματικών εταιρειών και δεν συνεργάζεται με συλλόγους και λίγκες. Η Sportradar είναι συνεργάτης της UEFA επομένως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους συλλόγους. Η μεγάλη μας διαφορά είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων. Εμείς προσπαθούμε να μιλήσουμε έγκαιρα και όχι να κάνουμε αυτοψία. Η ESSA και η Sportradar υπάρχουν εδώ και δέκα χρόνια. Ποιους στόχους έχουν πετύχει; Η Federbet συνεργάζεται με αστυνομίες, με την ισπανική επαγγελματική λίγκα (LFP) και μέσα σε μόνο δύο χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να πετύχει πολλούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή