Γιατί η Forthnet οδηγείται στην… αγκαλιά των Vodafone/Wind

Γιατί η Forthnet οδηγείται στην… αγκαλιά των Vodafone/Wind

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαντλήθηκαν οι καθυστερήσεις στο σίριαλ της Forthnet ως περιζήτητης «νύφης» από τoυς εγχώριους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ΟΤΕ και Vodafone/Wind. Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) πλέον προχωρά με νέους ρυθμούς, μετά την παρέμβαση καταρινής επενδυτικής εταιρείας, η οποία έχει αναμειχθεί στη διαδικασία για λογαριασμό του βασικού μετόχου της Forthnet, Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ). Η πώληση δε του ελληνικού ομίλου τηλεπικοινωνιών είναι πλέον πιο κοντά απ’ ό,τι στο παρελθόν, καθώς η ΕΙΤ συνειδητοποίησε ότι, ειδικά μετά και την τελευταία επιδείνωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας, δεν μπορεί να αναμένει καλύτερη προσφορά από τις δύο υφιστάμενες που έχουν καταθέσει ΟΤΕ και Vodafone/Wind.

Οι δύο προτάσεις

Από το περασμένο καλοκαίρι που εκδηλώθηκαν οι δύο προτάσεις εξαγοράς της Forthnet, τα στελέχη της ΕΙΤ και ειδικά ο πρόεδρος της Forthnet Ντίπακ Παντμαναμπχάμ, ξεχύθηκαν σε Δύση και σε Ανατολή προκειμένου να βρουν τρίτο επενδυτή που θα έδινε περισσότερα από τους ΟΤΕ και Vodafone/Wind. Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκαν επαφές με πολλές επενδυτικές επιχειρήσεις που «καλοβλέπανε» το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα, όπως π.χ. η Third Point.

Ωστόσο οι προσπάθειες των στελεχών της EIT έπεσαν στο κενό, καθώς οι τηλεπικοινωνίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό έχουν εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης. Η Forthnet επίσης φέρει βαρύ δανεισμό ύψους 325 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κάνει λιγότερο ελκυστική σε έναν επενδυτή που δεν διαθέτει επενδύσεις στην Ελλάδα έτσι ώστε να πετύχει συνέργειες. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες δημοπρασίες αδειών κινητής τηλεφωνίας (2011 και 2014), οι οποίες δεν προσείλκυσαν κάποιο νέο παίκτη στην αγορά. Ειδικά όμως στην Ελλάδα, ο οξύς ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες και η ύφεση στην οικονομία, τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει την αγορά σε ένα ράλι καθόδου, το οποίο καταγράφει πτώση 50% σε σχέση με το 2008 όπου έχει σημειωθεί ιστορικό υψηλό στην τηλεπικοινωνιακή δαπάνη.

Η απώλεια των δικαιωμάτων μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ από την πλευρά της Forthnet για την περίοδο 2015-2018 συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην αλλαγή στάσης των Αράβων της ΕΙΤ. Η αξία της επιχείρησης σαφώς υποχώρησε και αυτό θα φανεί όταν οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ΟΤΕ και Vodafone/Wind, υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Η εταιρεία δεν κατάφερε να σταματήσει τον ΟΤΕ, ο οποίος «σάρωσε» τα δικαιώματα καταβάλλοντας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Οι Αραβες μέτοχοι της Forthnet συνειδητοποίησαν έτσι ότι οι καθυστερήσεις δεν συμβάλλουν στην αύξηση του τμήματος και γι’ αυτό πλέον έχουν αλλάξει στάση. Οι ίδιοι φυσικά γνωρίζουν ότι θα βγουν από τη συγκεκριμένη επένδυση με σημαντικές ζημίες, αλλά σίγουρα δεν θέλουν να τις διευρύνουν περαιτέρω. Ετσι πλέον, καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία πώλησης της εταιρείας ανέλαβε Ελληνας ομογενής, στέλεχος στην κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ, Q Invest LLC. O ίδιος διαθέτει σημαντική εμπειρία έχοντας εργαστεί στο παρελθόν κυρίως σε επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης και πρόσφατα άρχισε να ασκεί καθήκοντα συμβούλου στη διοίκησης της Forthnet. Παράλληλα διατηρεί καλές επαφές και με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διεκδικώντας 325 εκατ. ευρώ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Forthnet.

Κρίσιμη μάζα

Ολα δείχνουν ότι η Forthnet οδηγείται στην «αγκαλιά» των Vodafone/Wind. Οι δύο τελευταίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον όμιλο Forthnet, καθώς θα τους προσδώσει κρίσιμη μάζα στην αγορά των σταθερών τηλεπικοινωνιών, ενώ παράλληλα θα τις βάλει στην αγορά των συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης. Ο ΟΤΕ από την άλλη πλευρά, παρόλο που δεν είναι «ζεστός» όπως πριν από μερικούς μήνες για τη Nova, παραμένει μέσα στο παιχνίδι και συνεχίζει τον οικονομικό και νομικό έλεγχο. Πιθανώς γιατί θέλει να έχει ένα μάτι μέσα στη διαδικασία πώλησης της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή