Ομπάμα: πράξη απόλυτου κακού από το ISIS

Ομπάμα: πράξη απόλυτου κακού από το ISIS

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία αρκετών πολιτών από ισχυρές χώρες της Δύσης στις γραμμές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) προκαλεί ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, στον απόηχο των νέων, ανατριχιαστικών δολοφονιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τους τζιχαντιστές, απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του 26χρονου Αμερικανού Πίτερ Κάσινγκ και τουλάχιστον 18 ανδρών του συριακού στρατού, προκαλώντας φρίκη στη διεθνή κοινότητα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει λόγο για «πράξη του απόλυτου κακού». Στο εν λόγω βίντεο, οι Σύροι στρατιώτες εμφανίζονται γονατισμένοι, με τους εκτελεστές τους να επιδίδονται στο αποτρόπαιο έργο τους χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να καλύψουν τα πρόσωπά τους. Μεταξύ των εκτελεστών περιλαμβάνονται δυτικοί πολίτες που έχουν προσχωρήσει στο τρομοκρατικό Ισλάμ.

Οπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του θεωρούν πιθανότατο ότι ένας εκ των εκτελεστών είναι ο Μαξίμ Οσάρ, ο οποίος γεννήθηκε το 1992 στη βόρεια Γαλλία και έφτασε στη Συρία, για να στρατευτεί στο πλευρό του ISIS, το 2013. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί αναγνώρισαν τον επονομαζόμενο «τζιχαντιστή Τζον», ο οποίος πρωταγωνιστούσε στους τέσσερις προηγούμενους αποκεφαλισμούς δυτικών πολιτών –δύο Αμερικανών και δύο Βρετανών– από το ISIS.

Δίπλα στον «τζιχαντιστή Τζον» φιγουράρει ένας άλλος εκτελεστής, για τον οποίο διατυπώθηκε η εικασία πως πρόκειται για τον Βρετανό πολίτη Νάσερ Μουθάνα, από το Κάρντιφ της Ουαλλίας. Ο πατέρας του, Αχμέντ Μουθάνα, δήλωσε αρχικά στην εφημερίδα Daily Mail ότι ο τζιχαντιστής που ανακοίνωσε, στο βίντεο, τον θάνατο του Κάσινγκ ήταν πιθανότατα ο γιος του, αργότερα όμως ανασκεύασε τη δήλωσή του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μεταξύ των εκτελεστών περιλαμβάνονται ένας Αυστραλός και ένας Δανός.

Ο Πίτερ Κάσινγκ υπηρέτησε στο Ιράκ, όπου έφτασε το 2007 ως μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού. Επαναπατρίστηκε για ιατρικούς λόγους, για να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή το 2012, αυτή τη φορά ως ακτιβιστής ανθρωπιστικής οργάνωσης, η οποία παρείχε τρόφιμα, φάρμακα και περίθαλψη σε Σύρους πρόσφυγες. Αιχμαλωτίστηκε από τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία την 1η Οκτωβρίου του 2013 και ασπάστηκε, στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, το Ισλάμ, μετονομαζόμενος σε Αμπντουλραχμάν – μια πράξη που δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το τραγικό του τέλος.

Οπως ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ISIS έχει αποκεφαλίσει 1.429 ανθρώπους στη Συρία κατά τους πέντες μήνες που ακολούθησαν την ανακήρυξη χαλιφάτου. Η πλειονότητα των θυμάτων, 879 άνθρωποι, ήταν άμαχοι και περίπου 700 προέρχονταν από τη σουνιτική φυλή Σαϊτάτ, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, η οποία εξεγέρθηκε εναντίον του ISIS το τελευταίο διάστημα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν πως το τελευταίο, φρικιαστικό βίντεο με τους αποκεφαλισμούς και σκηνές από την υποτιθέμενη «προέλαση» του ISIS σε Συρία και Ιράκ έχει κύριο στόχο να ανυψώσει το ηθικό των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα στο πεδίο της μάχης. Με εξαίρεση τη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, το ISIS αναγκάζεται να υποχωρήσει ή καθηλώνεται πληρώνοντας μεγάλο φόρο αίματος, όπως έδειξαν η πρόσφατη ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαϊτζί από τον ιρακινό στρατό και η αποτυχία των τζιχαντιστών να καταλάβουν το Κομπάνι, όπου έχουν ήδη χάσει περί τους 700 άνδρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή