Από μειονοτικός δήμαρχος, πρόεδρος της χώρας

Από μειονοτικός δήμαρχος, πρόεδρος της χώρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο 55χρονος Κλάους Γιοχάνις, υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος PNL, εξελέγη πρόεδρος της Ρουμανίας με ποσοστό 54% την Κυριακή, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που προέβλεπαν νίκη του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα. Ο Γιοχάνις, μέλος της μικρής γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας, εξελέγη υποσχόμενος πάταξη της διαφθοράς.

«Ζητώ από τη Βουλή να κρατήσει τον λόγο της και να απορρίψει, την Τρίτη, τον νόμο περί αμνηστίας. Οφείλει επίσης να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των εισαγγελέων διαφθοράς», είπε ο Γιοχάνις αμέσως μετά την εκλογή του. «Ερχονται βαθιές αλλαγές στη Ρουμανία».

Το προεδρικό αξίωμα έχει περιορισμένες εξουσίες στη Ρουμανία, ενώ ο κεντροδεξιός Γιοχάνις θα «συγκατοικήσει» με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Πόντα. Πάντως, το μήνυμα της εκλογής του ήταν ιδιαίτερα ηχηρό.

Αντί του 53% των εκλογέων που προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου, την Κυριακή ψήφισε το 64% των εκλογέων.

Στις 2 Νοεμβρίου υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία ψήφου των Ρουμάνων του εξωτερικού. Μόνο 16% των ψηφοφόρων αυτών είχαν επιλέξει τον Πόντα στον πρώτο γύρο (ενώ το συνολικό ποσοστό του ήταν 40%), οδηγώντας σε οξύτατες κατηγορίες περί εσκεμμένης παρεμπόδισης της ψήφου με κυβερνητική εντολή.

«Ποτέ ξανά»

«Δεν πρέπει ποτέ ξανά να ταπεινώνονται οι Ρουμάνοι πολίτες όταν θέλουν να ψηφίσουν», είπε ο Γιοχάνις.

Ο Πόντα είχε επιχειρήσει να σταματήσει τον Γιοχάνις παίζοντας το εθνικιστικό χαρτί και εκτοξεύοντας εναντίον του αντιπάλου του τόνους λάσπης. Σε μία από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, ο Γιοχάνις, ο οποίος δεν φημίζεται ούτε για την ευγλωττία του ούτε για το χάρισμά του, απάντησε στον Πόντα: «Αν πρόκειται να συρθώ σε αυτό το επίπεδο, προτιμώ να χάσω».

Οταν τον παρότρυναν να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, εκείνος το έκανε με φωνή τενόρου, ενώ όταν τον ρωτούσαν για τη Γερμανία απαντούσε: «Ωραίο μέρος, έχω πάει μερικές φορές, αλλά η ζωή μου είναι εδώ».

Διέπρεψε

Μετά το 1989, οι γονείς και η αδελφή του Γιοχάνις μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ ο ίδιος, παντρεμένος με Ρουμάνα, έμεινε στην πόλη του, όπου εξελέγη δήμαρχος το 2000.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ο 55χρονος καθηγητής φυσικής διέπρεψε ως δήμαρχος της πόλης Χέρμανσταντ της Τρανσυλβανίας – η οποία ωστόσο στα ρουμανικά ονομάζεται Σίμπιου και πλέον κατοικείται κατά 99% από Ρουμάνους.

Οι γερμανικές μειονότητες της Ρουμανίας (γερμανικοί πληθυσμοί που έφθασαν τον Μεσαίωνα από το Λουξεμβούργο, τη Σαξονία και άλλες περιοχές) αριθμούσαν 800.000 άτομα στον Μεσοπόλεμο, αλλά μόλις 36.000 το 2011.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας ήταν ριζικά αντίθετη στην υποψηφιότητα του Γιοχάνις, ο οποίος είναι λουθηρανός. Ομως, παρά το γεγονός ότι το 90% των Ρουμάνων ανήκει τυπικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, φαίνεται ότι η επιρροή της δεν είναι τόσο ισχυρή. Την υποψηφιότητα του Γιοχάνις στήριξε ένθερμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή