Η Σφίγγα παραδίδεται (ξανά) στο κοινό

Η Σφίγγα παραδίδεται (ξανά) στο κοινό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του μνημείου, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας θα είναι και πάλι «ανοιχτή» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αιγύπτου. Η δε πολύπαθη χώρα φαίνεται πως είναι ξανά ασφαλής και ο πιο value for money προορισμός για εξωτικές διακοπές.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που θα είναι ξανά επισκέψιμη για το κοινό η Σφίγγα, ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζας και έκλεισε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, προκειμένου να αποκατασταθεί. «Είναι όμως κάτι που θα γίνει σύντομα», όπως δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, γεγονός που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για την Αίγυπτο – αυτήν τη φορά με μια ευχάριστη αφορμή.

Το νερό και ο μολυσμένος αέρας θεωρείται πως είχαν προκαλέσει ζημιές στο τεράστιο άγαλμα από ασβεστόλιθο, μήκους 73,5 μ., πλάτους 6 μ. και ύψους 20,22 μ., που παριστάνει ένα μυθολογικό πλάσμα με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού και χρονολογείται από τα χρόνια της βασιλείας του φαραώ Χεφρήνου (2558-2532 π.Χ.). Η δε αποκατάστασή του περιλαμβάνει την αντικατάσταση πλακών στην αριστερή πλευρά του αγάλματος, «όπου υπήρχαν ρωγμές», αλλά και την προσθήκη μιας επικάλυψης στο μπροστινό μέρος για να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωσή του.

Με το χειμώνα -που είναι και η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Αίγυπτο- να πλησιάζει, η ανακοίνωση του επικείμενου ανοίγματος του περιβάλλοντος (στην πραγματικότητα) χώρου της Σφίγγας στο κοινό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό της χώρας, που, λόγω των αναταραχών των τελευταίων τριών χρόνων, σημειώνει πλέον πολύ χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας. Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν μόνο οι ταραχές -που οδήγησαν μάλιστα στην πτώση του Μουμπάρακ στις αρχές του 2011- ο λόγος που «έφυγαν» οι τουρίστες από το Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ηταν επίσης η τραγωδία που σημειώθηκε από την πτώση τουριστικού αερόστατου στο Λούξορ τον Φεβρουάριο του 2013, η έκρηξη βομβών σε Κάιρο και Τάμπα, στις αρχές του 2014, και οι τεροριστικές ενέργειες που συνεχίζονται στο Σινά – για το οποίο είναι σε ισχύ ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς τουρίστες να αποφεύγουν την περιοχή.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της Telegraph Travel, ωστόσο, ο ταξιδιωτικός συντάκτης Richard Spencer επισκέφτηκε την Αίγυπτο πριν από λίγο καιρό και επισημαίνει ότι η χώρα είναι ασφαλής για τους παραθεριστές και εξαιρετική value for money επιλογή διακοπών. «Πληρώσαμε λιγότερο από 100 λίρες Αγγλίας (130 ευρώ) για ένα δίκλινο δωμάτιο στο πανέμορφο Old Cataract, το διασημότερο ίσως ξενοδοχείο της Αιγύπτου», έγραψε ο ίδιος ενθουσιασμένος με τις διακοπές του στον Νείλο. Η ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς, άλλωστε, αφορά συγκεκριμένα το Σινά, βόρειο και νότιο, με την εξαίρεση ωστόσο της πολύ τουριστικής και καλά περιφρουρημένης περιοχής Σαρμ ελ Σέιχ, που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο και τις επίσης επισκέψιμες περιοχές  Maya, Hadaba, Naama Bay, Sharks Bay και Nabq.

Και στην Ελλάδα, πάντως, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες με παρουσία ετών στον προορισμό εξακολουθούν να διοργανώνουν εκδρομές (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Κρουαζιέρα Νείλου και Σαρμ ελ Σέιχ) με καθημερινές αναχωρήσεις και σε πολύ καλές τιμές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή