Αμφίπολη, πραγματικές ειδήσεις σε οκτώ μήνες

Αμφίπολη, πραγματικές ειδήσεις σε οκτώ μήνες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης της ανασκαφής της Αμφίπολης έδωσε χθες με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και καθώς δεν υπάρχει πια ανασκαφή, αυτός ο χρόνος θα αξιοποιηθεί στα εργαστήρια όπου πρόκειται να εξεταστούν τα πρόσφατα ανθρωπολογικά ευρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε η κ. Λίνα Μενδώνη, δεν θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα πριν περάσουν οκτώ μήνες τουλάχιστον. Αναφερόμενη στην ανασκαφή, είπε ότι εν μέρει η δουλειά στο πεδίο ολοκληρώθηκε, αλλά πλέον η πολλή δουλειά έχει να κάνει με τη μελέτη και την αξιολόγηση των ευρημάτων.

Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτή η διαδικασία θα είναι δύσκολη, γιατί τα οστά είναι καμένα (κατά το τελετουργικό της εποχής στη Μακεδονία) και διότι η σύγκριση γενετικού υλικού θα δυσκολέψει τους επιστήμονες καθώς η λάρνακα του Φιλίππου βρέθηκε πριν από 50 χρόνια, οπότε και δεν είχαν την ίδια μέριμνα για το ανθρωπολογικό υλικό, με συνέπεια να έχουν πιάσει πολλά χέρια τα οστά και να έχουν μεταφερθεί σε πολλά εργαστήρια. Συμπλήρωσε δε ότι η πανεπιστημιακή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ασχολείται με τη Βεργίνα συζητεί να γίνει εξέταση DNA στα οστά του Φιλίππου.

Περί ταυτότητας

Στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ερώτημα και για την ταυτότητα του σκελετού. Η ίδια απέφυγε, πάντως, να απαντήσει, λέγοντας ότι προτιμά να μείνουμε στα δεδομένα και πρέπει να γίνουν οι έρευνες για να δούμε αν θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την ταυτοποίηση του όποιου νεκρού. Εν τω μεταξύ, το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, με μοναδικό θέμα τα τεκταινόμενα στην Αμφίπολη. Μία εβδομάδα μετά, το πρωί της 29ης Νοεμβρίου, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της θα παρουσιάσουν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή