Συγκλίσεις εντός 48 ωρών ζητούν οι Βρυξέλλες

Συγκλίσεις εντός 48 ωρών ζητούν οι Βρυξέλλες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να βρουν κοινό τόπο στο βασικό εμπόδιο της διαπραγμάτευσης -το οποίο δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού του 2015-, οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας έχουν ενταθεί. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, θα είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν από το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου». Η συγκεκριμένη σύνοδος είναι η τελευταία της χρονιάς και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε αυτή πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και την έξοδο από το Μνημόνιο. Αν δεν αποφασιστεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας τον Δεκέμβριο (καθώς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα πρέπει να σχεδιάσουν το σχέδιο Β΄, για το οποίο δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει ακόμα σαφής απόκλιση ανάμεσα στους αριθμούς που κάθε πλευρά προβάλλει για το δημοσιονομικό κενό, ενώ για την τρόικα δεν είναι επαρκής η υποχώρηση που έκανε η Αθήνα στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 18). Η ελληνική πλευρά ξέρει ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ασφυκτικά και ζητεί από την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να λυθεί το θέμα σε ελληνικό έδαφος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών όμως θέλουν να επιστρέψουν όταν η διαπραγμάτευση θα έχει προχωρήσει περισσότερο και θα έχει βρεθεί κοινό έδαφος στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, το όποιο, όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, «αν δεν συμφωνηθεί τώρα, θα το βρούμε μπροστά μας». Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία που αφορά το δημοσιονομικό κενό και επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος για το ποιες από τις 19 εκκρεμότητες θα υλοποιηθούν και ποιες θα μετατεθούν για το 2015. Οσες μετατεθούν θα συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι να γίνει μια τεχνική προέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μπορεί και έξι μήνες) ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο 1,8 δισ. που υπολείπεται στο ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό θα γίνει έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και θα πρέπει να εγκριθεί από έξι Κοινοβούλια κρατών-μελών, με τη Γερμανία να είναι ένα από αυτά. Η επέκταση της διαθεσιμότητας των ομολόγων του ΤΧΣ (περίπου 11 δισ.) μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα σε δύο ημέρες και διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η επέκταση των 11 δισ. μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν προκύπτουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. Ετσι, για να αλλάξουν χρήση τα ομόλογα αυτά, θα πρέπει να περάσουν για έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Η άλλη πιθανή λύση είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup κάποια στιγμή στα μέσα Δεκεμβρίου. Καταληκτική ημερομηνία είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18-19 Δεκεμβρίου, αλλά η απόφαση θα είναι καλύτερο να ληφθεί νωρίτερα, γιατί η 19η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα εργασιών του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ντράγκι για χρέος

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη», δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και βρίσκεται στη σωστή πορεία. Εκτίμησε, επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών πίσω στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή