Οι κατάλληλες τροφές για τα μάτια σας!

Οι κατάλληλες τροφές για τα μάτια σας!

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα χρόνια η όραση μας μειώνεται για αυτό καλό είναι να προλάβουμε κάποια συμπτώματα ή παθήσεις λαμβάνοντας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για τα μάτια μας. Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την καλή όραση για περισσότερα χρόνια.

Βιταμίνη Α: Τα πορτοκάλια, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι και το πράσινο λάχανο είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α που βοηθούν στην καλή λειτουργία των ματιών. Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις των ματιών, όπως η ξηροφθαλμία.

Ωμέγα -3 λιπαρά: Τα λιπαρά ψάρια, τα όστρακα, τα καρύδια, τα αυγά, το κοτόπουλο και το βοδινό κρέας είναι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, απαραίτητο συστατικό για να στην ανάπτυξη και την ανανέωση του αμφιβληστροειδούς.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C εκτός από την ευεργετικές της ιδιότητες για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προωθεί επίσης την υγεία των αγγείων του ματιού. Καταναλώστε αρκετά λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες και μπρόκολο αλλά και φρούτα όπως η παπάγια, το γκρέιπφρουτ και τα μούρα.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού προκειμένου να δημιουργηθεί μελανίνη που προστατεύει τα μάτια από τις επιβλαβείς ακτίνες. Προτιμήστε τροφές όπως το βοδινό κρέας, ο σολομός, τους κρόκους αυγών, το τυρί, τα όστρακα και τον αστακό.

Βιταμίνη Ε: Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη ασθενειών των ματιών καθώς έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα του οργανισμού μας σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Για παράδειγμα η έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της βιταμίνης Α. Οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά λάδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή