49 χρόνια πρίν… 17 – 18.XΙ.1965

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Δεινήν δοκιμασίαν διέρχονται ήδη αι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησίαν. 36 Μητροπολίται ηγνόησαν χθες [16 Νοεμβρίου 1965] την απόφασιν του Συμβουλίου της Επικρατείας και τας κυβερνητικάς συστάσεις και επροχώρησαν εις την πραξικοπηματικήν πλήρωσιν 4 κενών μητροπολιτικών εδρών, εκ των οποίων δύο διά μεταθέσεως και δύο δι’ εκλογής. Ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος, καταδικάζων το μεσονύκτιον ως πρωτοφανή, έκνομον και πραξικοπηματικήν την ενέργειαν, ετόνισεν ότι η Κυβέρνησις θεωρεί ως νομικώς ανύπαρκτον την διαδικασίαν και θα απόσχη της εκδόσεως των σχετικών Βασιλικών Διαταγμάτων. Και προσέθεσεν ότι η Κυβέρνησις θα λάβη τα ενδεδειγμένα αυστηρά μέτρα προς αντιμετώπισιν της καταστάσεως. Υστάτη κυβερνητική προσπάθεια προς αποτροπήν του πραξικοπήματος, διά της αναβολής των εκλογών επί δεκαήμερον –μέχρις ότου ψηφισθή το καταρτισθέν νομοσχέδιον– κατεβλήθη κατά την διάρκειαν συναντήσεως του κ. Στεφανοπούλου μετά του υπουργού Παιδείας κ. Στέλιου Αλλαμανή με τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών [Χρυσόστομον Β΄] και τους συνοδικούς Μητροπολίτας Αργολίδος και Μυτιλήνης, την 10.30 π.μ. Αλλ’ ο Αργολίδος Χρυσόστομος, ο οποίος είχεν οξείαν λογομαχίαν με τον κ. πρωθυπουργόν, ετορπίλλισε την προσπάθειαν, διά να καταλάβη μετ’ ολίγον, διά μεταθέσεως, την κενήν έδραν Πειραιώς. Απιστεύτου βιαιότητος σκηναί διεδραματίσθησαν εις το συνοδικόν μέγαρον, όπου είχον συγκεντρωθή οι 36 αρχιερείς –ο μητροπολιτικός ναός εκλειδώθη υπό της αστυνομίας– και όπου επιέσθη να προσέλθη ο Αρχιεπίσκοπος. Εν απουσία του υπουργού Παιδείας και του κυβερνητικού επιτρόπου παρά τη Ιερά Συνόδω καθηγητού Αμίλκα Αλιβιζάτου, οι 36 επροχώρησαν […]. Των εκλογών δεν μετάσχον 15 ιεράρχαι […].

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Παρά τας δυσμενεστάτας αντιδράσεις της Κοινής Γνώμης και τας αυστηράς δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά το προχθεσινόν πραξικόπημα, η πλειοψηφία των Μητροπολιτών συνέχισε και χθες [17 Νοεμβρίου 1965] την πλήρωσιν [τεσσάρων εισέτι] κενών μητροπολιτικών εδρών.

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ: Ο ποιητής κ. Τ. Παπατσώνης θα ομιλήση διά «Το θέατρο του Κλωντέλ» την Τετάρτην 1ην Δεκεμβρίου, 8 μ.μ., εις την αίθουσαν της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως (Μασσαλίας 22). Την διάλεξιν ωργανώνει η Εταιρία Χριστιανικού Θεάτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή