Χαρδούβελης: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Χαρδούβελης: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως όμως προς τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, εξέπεμψε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει σύντομα μια συνολική ρεαλιστική συμφωνία με την τρόικα και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θα αντισταθεί σε λεονταρισμούς και λαϊκισμούς, προκειμένου η χώρα να μην μπει πάλι σε περιπέτειες.

Παράλληλα, δήλωσε πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης στέλνοντας το μήνυμα εντός και εκτός κυβέρνησης ότι δεν είναι σωστό να θεωρούν κάποιοι πως το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ έχει κλείσει. Σύμφωνα με συνομιλητές του, κατά τον κ. Χαρδούβελη, δεν υπάρχει το σενάριο της μη συμφωνίας με την τρόικα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ενώ εκτιμά πως και το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου για κάποιους μήνες δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.

Με τις διαβουλεύσεις για την επιστροφή της τρόικας να βρίσκονται σε αδιέξοδο, τα χρονοδιαγράμματα να είναι ασφυκτικά και την κυβέρνηση να καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ο κ. Χαρδούβελης επέλεξε να κάνει τη δημόσια παρέμβασή του μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια: «Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τούς πληρώνει χρόνια τώρα, και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε», είπε.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να ενδώσει σε πιέσεις λόγω της πολιτικής συγκυρίας. «Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στον λαϊκισμό. Οσο περνάει από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν. Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Ελληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων. Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση», είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που του ασκήθηκε για τη ρύθμιση των οφειλών, αλλά και τις βολές που δέχθηκε από βουλευτές της Ν.Δ., ο κ. Χαρδούβελης πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει».

Πάντως, χθες, ο κ. Βενιζέλος κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών. «Η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τον κ. Χαρδούβελη και πρέπει να λέμε την αλήθεια. Δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, που ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος πριν από μόλις 3-4 μήνες μετά τις ευρωεκλογές, να ενοχοποιείται ως υπεύθυνος καταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν διαμορφωθεί επί των δικών του ημερών. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η ιστορία πρέπει να ειδωθεί στον πυρήνα της. Οι 100 δόσεις υπάρχουν. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να μπορεί να εξυπηρετηθεί, να ελαφρυνθεί», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή