Eναλλακτική θεραπεία αντί για στατίνες

Eναλλακτική θεραπεία αντί για στατίνες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την προστασία ασθενών από εμφράγματα και εγκεφαλικά με συνδυασμό στατινών και εναλλακτικών σκευασμάτων για τη μείωση της χοληστερίνης, διαπίστωσε μεγάλη ιατρική μελέτη, που δίνει έτσι λύση στο πρόβλημα όσων εμφανίζουν δυσανεξία στις στατίνες.

Το πόρισμα της έρευνας του Πανεπιστημίου Ντιουκ, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύεται στους «Times» της Νέας Υόρκης, αποσαφηνίζει τον ρόλο της χοληστερίνης LDL, γνωστής και ως κακής χοληστερίνης. Στη μελέτη, οι ιατροί χορήγησαν σε ορισμένους καρδιοπαθείς στατίνη, ενώ σε άλλους έδωσαν συνδυασμό στατίνης με εναλλακτικό φάρμακο.

Και οι δύο ομάδες της μελέτης εμφάνισαν σημαντική μείωση των ποσοστών χοληστερίνης LDL, με την ομάδα που λάμβανε στατίνη μαζί με το φάρμακο Vytorin να καταγράφει μέσο όρο χοληστερίνης 54. Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερίνη LDL προλαμβάνοντας τη δημιουργία της. Αντίθετα, οι περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες αποτρέπουν την απορρόφηση της LDL στο έντερο.

Δύο άλλες μελέτες

Την ίδια στιγμή, δύο άλλες ομάδες ερευνητών δημοσίευσαν ξεχωριστές γονιδιακές αυτή τη φορά μελέτες, που υποστηρίζουν το πόρισμα του Ντιουκ.

Η μία ομάδα, υπό τον δρα Μπράιαν Φέρλενς του Πανεπιστημίου Ουέιν Στέιτ, διαπίστωσε ότι γενετικές μεταλλάξεις, που μιμούνται τις ιδιότητες των παραπάνω φαρμάκων και των στατινών, περιορίζουν και αυτές τα ποσοστά χοληστερίνης.

Οι μελέτες αυτές αμφισβητούν τις πρόσφατες οδηγίες του ιατρικού κόσμου για τη χοληστερίνη, οι οποίες δεν συστήνουν τη λήψη άλλου φαρμάκου, εκτός της στατίνης.

Την ίδια στιγμή, η μελέτη διαψεύδει προηγούμενη, γύρω από τις ιδιότητες της φαρμακευτικής ουσίας ezemetibe.

Σε μελέτη περιορισμένης κλίμακας του 2006, το σκεύασμα είχε θεωρηθεί ανίσχυρο να προστατεύσει τη καρδιά, μειώνοντας τη χοληστερίνη LDL. Οι ερευνητές, όμως, είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στον σχηματισμό πλάκας στην καρωτίδα, αγνοώντας άλλες σημαντικότερες ενδείξεις μείωσης της χοληστερίνης.

Η πρόσφατη μελέτη ενισχύει σημαντικά τη θέση της εταιρείας Merck, κατασκευάστρια του Vytorin, που υποστήριζε εδώ και χρόνια την αποτελεσματικότητα του σκευάσματός της. Η μελέτη του 2006 έπεισε, όμως, την ιατρική κοινότητα να προωθήσει το σκεύασμα κατ’ αποκλειστικότητα, περιορίζοντας έτσι τις ωφέλιμες ιδιότητες του Vytorin σε συνδυασμό με στατίνες.

Ανθυγιεινές συνήθειες

Οι μελέτες αυτές δεν μειώνουν, ωστόσο, την αξία των συμβουλών για αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Οι συμβουλές αυτές αφορούν την αποφυγή λιπαρών τροφών, τη διακοπή του καπνίσματος, τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης και την υιοθέτηση δραστήριου τρόπου ζωής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή