Το παρελθόν επιστρέφει στην Κοργιαλένειο Σχολή

Το παρελθόν επιστρέφει στην Κοργιαλένειο Σχολή

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή στις Σπέτσες θα αποκτήσει νέα ζωή ως διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο; Τα πανεπιστήμια Stanford και Princeton, η Παγκόσμια Ενωση Μοριακής Βιολογίας, το University of London, οργανισμοί από τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι μεταξύ όσων έχουν ενδιαφερθεί για να προχωρήσει το σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της εμβληματικής σχολής των Σπετσών. Ενα σχέδιο που διεκόπη απότομα όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επέλεξε να αλλάξει τη συντριπτική πλειονότητα της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) του ιδρύματος. Οι Σπέτσες είναι στην εκλογική περιφέρεια του κ. Αρβανιτόπουλου (είναι βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων) και του καταλογίζεται ότι «απέλυσε» την προηγούμενη επιτροπή για να τοποθετήσει στη νέα άτομα που είναι τοπικοί παράγοντες και κάποιοι έχουν και έντονη κομματική δραστηριότητα. Βέβαια, η προσπάθεια να προχωρήσει το σχέδιο συνεχίζεται και τώρα ζητείται η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και Νήσων ώστε το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ από το 2015.

Οικονομική διάσωση

Ειδικότερα, εποπτεύουσα αρχή για θέματα διοίκησης, διαχείρισης και σκοπού του ιδρύματος των Σπετσών είναι το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι το 1983 η Σχολή λειτούργησε ως Εκπαιδευτήριο-Οικοτροφείο στα πρότυπα των Σχολείων Eaton και Harrow της Αγγλίας, ενώ στη συνέχεια τα έσοδά της προέρχονταν από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων, συχνά παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η προηγούμενη Ε.Ε., η οποία ορίσθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, πέτυχε την οικονομική διάσωση του ιδρύματος, το οποίο παρελήφθη με οφειλές 250.000 ευρώ και παρεδόθη τρία έτη αργότερα με θετικό ταμείο 400.000 ευρώ, αφού αφαιρέθηκαν και οι υποχρεώσεις προς το συνταξιοδοτηθέν προσωπικό. Επίσης, υπερασπίστηκε δικαστικά τη σημαντική περιουσία του ιδρύματος, ενώ συνεργάστηκε στενά με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία.

Το σημαντικό, βέβαια, επίτευγμα της προηγούμενης Ε.Ε. ήταν ότι σε συνεργασία με ειδικό σύμβουλο εκπόνησε σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Σχολής. Το σχέδιο προέβλεπε αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κεντρικού κτιρίου και δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού αμφιθεάτρου, καθώς και αναβάθμιση των άλλων κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εφαρμοσμένων επιστημών με έμφαση στα Μαθηματικά σε συνεργασία με ΑΕΙ του εξωτερικού.

Μάλιστα, έχει εκδηλωθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον από σπουδαία κέντρα για τη χρήση των εγκαταστάσεων της Σχολής. Μεταξύ όσων ενδιαφέρθηκαν είναι το Πανεπιστήμιο Stanford (για τμήματα κλασικών σπουδών και πιθανόν business school), τo Royal Holloway College – University of London (για δημιουργία Ακαδημίας Κινηματογράφου και Θεάτρου), το Culinary Institute of America (για δημιουργία Παγκόσμιου Κέντρου Προβολής Μεσογειακής Διατροφής, με τη συνεργασία της πρεσβείας των ΗΠΑ), τo North Eastern University-Boston (για courses Engineering & Mathematics), το Παν. Princeton (για σπουδή στον Αριστοτέλη), η Πανευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ενωση Μοριακής Βιολογίας (διενεργεί ερευνητικές συναντήσεις), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, άλλοι οργανισμοί από ΗΠΑ, Κίνα, Σουηδία.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Ε.Ε. εκπόνησε τεχνικό φάκελο. Στην κρίσιμη καμπή της έγκρισης της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής, η Ε.Ε. αντικαταστάθηκε (καλοκαίρι 2013) από νέα, στην οποία επικεφαλής ετέθη διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου, ενώ θετικά κρίνεται ότι παρέμεινε στη νέα Επιτροπή ο αρχιτέκτων του έργου και ότι συνεχίστηκε η συνεργασία με τον αναπτυξιακό σύμβουλο. Ομως, υπάρχουν ενστάσεις για τα υπόλοιπα μέλη, που είναι τοπικοί παράγοντες, πράγμα που κατά γενική ομολογία δεν αποτελεί βέλτιστη επιλογή λόγω των διαφόρων τοπικών εξαρτήσεων, τις οποίες η προηγούμενη Ε.Ε. απέφυγε.

Ιδού τα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής: Πρόεδρος: Γεώργιος Δάσιος, ομότιμος καθηγητής Παν. Πατρών. Αντιπρόεδρος: Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, γ.γ. Παν. Πατρών. Γραμματέας: Πέτρος Πετρακόπουλος, αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών. Ταμίας: Στυλιανός Ψαράκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικού Παν. Αθηνών. Μέλη ήταν οι Ιωάννα Δεσποτοπούλου (πρόεδρος Special Olympics Ελλάς), Γεώργιος Ζαββός (στέλεχος της Κομισιόν), Γεώργιος Παπανικολάου (καθηγητής στο Stanford), Πέτρος Παππάς (εφοπλιστής), Δημήτρης Πολίτης (καθηγητής στο University of California, San Diego).

Η νέα Επιτροπή (πλην του κ. Πετρακόπουλου), την οποία όρισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι: Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Α. Στεφάνου, καθηγητής Παντείου. Αντιπρόεδρος: Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, τοπικός επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης. Ταμίας: Μαρία Μπη, τοπική επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού. Μέλη: Δημήτριος Κατσικάρης (αντιπεριφερειάρχης), Αθανάσιος Λαμπρόπουλος (δικηγόρος στον Πειραιά), Παναγιώτης Λυράκης (δήμαρχος Σπετσών, με επιχείρηση τοπικών θαλάσσιων μεταφορών), Νικόλαος Μπαζιώτης (τραπεζικό στέλεχος) και Σπυρίδων Τσακιρίδης (γιατρός στις Σπέτσες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή