Δίκτυο αλληλεγγύης στο παλαιό Φρουραρχείο

Δίκτυο αλληλεγγύης στο παλαιό Φρουραρχείο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ένας συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε δυσκολία, έχει χάσει την ασφάλειά του αλλά χρειάζεται επειγόντως γιατρό, βρίσκεται υπόλογος λόγω χρεών και αναζητεί δικηγόρο ή ψάχνει για μήνες δουλειά χωρίς επιτυχία, θα υπάρχει στο εξής ένα μέρος όπου θα μπορεί να βρει λύσεις. Στο παλαιό Φρουραρχείο, ένα κτίριο ηλικίας περίπου εκατό ετών, ακριβώς απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, συστήνεται από το Solidarity Net και με συγχρηματοδότηση από τις χώρες ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ένας «πολυχώρος» αλληλεγγύης. Με έναν όροφο διαφορά από το Kέντρο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, τα 750 τ.μ. έχουν πλέον ανακαινισθεί και διαμορφωθεί με τέτοια φιλοσοφία και αισθητική, ώστε να συνυπάρξουν δημιουργικά πέντε διαφορετικές δράσεις από τέσσερις καταξιωμένες ΜΚΟ με μια κοινή κοινωνική υπηρεσία. «Θέλουμε όποιος περνάει το κατώφλι μας να νιώθει άνετα» λέει καθώς μας ξεναγεί στον χώρο η κ. Δομνίκη Ζαραλίδου, διευθύντρια του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να καμφθούν οι αναστολές πολλών Ελλήνων, που διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια.

Το σκέλος της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης έχει αναλάβει η ΜΚΟ Praksis, όπου σε τρία διαφορετικά γραφεία θα τοποθετήσει εναλλάξ καρδιολόγο, ψυχίατρο, οφθαλμίατρο, δερματολόγο και ορθοπεδικό. «Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με ραντεβού, για να αποφεύγονται οι ουρές και ο εκνευρισμός». Για τις άλλες ειδικότητες θα γίνονται παραπομπές στα κεντρικά πολυϊατρεία της Praksis, σε συνεργαζόμενους γιατρούς και νοσοκομεία. Εν συνεχεία, τέσσερις δικηγόροι της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ με πλήρες ωράριο, θα προσφέρουν νομική συμβουλευτική αλλά και δικαστική εκπροσώπηση στους έχοντες ανάγκη σε ζητήματα που άπτονται του μεταναστευτικού, εργατικού, πτωχευτικού και φορολογικού δικαίου. Η τρίτη δράση, που υλοποιείται από την Praksis, στοχεύει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Δύο σύμβουλοι εργασίας και ένας κοινωνικός λειτουργός θα υποστηρίζουν κάθε περιστατικό εξατομικευμένα, ενώ θα δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτοπροώθηση των ανέργων και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. «Μια αίθουσα είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όσους δεν έχουν οικιακή πρόσβαση στο Ιντερνετ».

Και καθώς προχωρούμε στα δωμάτια του επιβλητικού κτιρίου, συναντούμε μια πολύχρωμη αίθουσα αναμονής, που γειτνιάζει με έναν άρτι διαμορφωμένο παιδότοπο. «Ετσι εξυπηρετείται απερίσπαστη η μητέρα από τις υπόλοιπες υπηρεσίες, όσο το παιδί της παίζει με τους παιδαγωγούς» περιγράφει η κ. Ελλη Ξένου, υπεύθυνη προγραμμάτων και δωρεών του Solidarity Now. «Η δράση ανήκει στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που θα οργανώνει ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα ελληνικών, δημιουργική απασχόληση, εξοικείωση με την τεχνολογία, αλλά και εκδρομές για παιδιά 6 έως 12 ετών». Σε πρώτη φάση το Κέντρο θα λειτουργεί 9 π.μ. έως 5 μ.μ., «θα προσπαθήσουμε, όμως, να παρατείνουμε το ωράριο, ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες». Στον ίδιο χώρο θα στεγάζεται και το «Μαζί για το παιδί», που πέρα από το τηλεφωνικό κέντρο (11525) θα υποστηρίζει ψυχολογικά με έναν κοινωνικό λειτουργό και τέσσερις ψυχολόγους, γονείς και εκπαιδευτικούς. «Μελέτη που έγινε στη δύσκολη γειτονιά μας, κατέδειξε ότι στα πέριξ ζουν 3.000 ανύπαντρες μητέρες» υπογραμμίζει η κ. Ξένου, «προσδοκούμε, βέβαια, το Κέντρο να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη, ακόμα και για όσους ζουν εκτός των πυλών χάρη στον ΟΣΕ». «Η πόρτα μας θα είναι ανοικτή για όλους» καταλήγει η κ. Ξένου, δέκα περίπου μέρες πριν από τα εγκαίνια του Κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή