Γιατί δεν πρέπει να απολογείστε συνέχεια

Γιατί δεν πρέπει να απολογείστε συνέχεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιους λόγους και πόσο συχνά λέτε ‘συγγνώμη’;  Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι απολογούμαστε για διάφορους λόγους πιο συχνά από ότι πρέπει και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Είτε λόγω ευγένειας, είτε για να βγούμε από μια δύσκολη θέση είτε για να μην προκαλέσουμε, ζητάμε συγγνώμη και ξεχνάμε όχι μόνο ότι δεν είναι απαραίτητο αλλά και πως κάποιες φορές πρέπει απλά να υποστηρίζουμε τις αποφάσεις μας ή τον εαυτό μας. Πότε, λοιπόν, είναι περιττό να απολογούμαστε;

1.Όταν λέμε ‘όχι’: Δεν πρέπει να απολογούμαστε όταν αρνούμαστε μια πρόταση ή μια πρόσκληση. Καλό είναι να δείχνουμε ότι σεβόμαστε τα όριά μας και τις ικανότητές μας. Η άρνηση μερικές φορές δείχνει ότι ξέρουμε τι θέλουμε, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θέλουμε στη ζωή μας. 

2.Όταν ακολουθούμε τα όνειρά μας: Δεν είναι καλό να ζούμε με τύψεις ούτε να μετανιώνουμε για κάτι που δεν κάναμε. Για αυτό μην απολογείστε για τις επιλογές σας και για το γεγονός ότι θέλετε να ακολουθήσετε τα όνειρά σας.

3.Όταν χαλαρώνετε: Σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα έχετε δικαίωμα να ξοδέψετε λίγο από το χρόνο σας για να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Για αυτό μην απολογείστε ποτέ για τις μικρές στιγμές ευτυχίας που εξασφαλίζετε για τον εαυτό σας.

4.Όταν γνωστοποιείτε τις προτεραιότητές σας: Μην αφήνετε κανέναν να σας δημιουργεί τύψεις επειδή έχετε διαφορετικές προτεραιότητες από αυτές που θα περίμενε. Οι άνθρωποι που αγαπάτε, πρέπει να σέβονται τις επιλογές σας.

5. Όταν δίνετε τέλος σε μια τοξική σχέση: Είτε πρόκειται για φιλική, επαγγελματική ή ερωτική σχέση που σας δημιουργεί προβλήματα, ο σωστός δρόμος είναι η λήξη της. Ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης μην απολογείστε που πήρατε τη σωστή απόφαση.

6. Όταν σας επισημάνουν τα ψεγάδια σας: Η εξωτερική μας εμφάνιση είναι μοναδική και τα ψεγάδια είναι αυτά που μας δίνουν χαρακτήρα και μας κάνουν όμορφους, για αυτό μην αφήσετε κανέναν να σας βάλει στη διαδικασία να απολογηθείτε για αυτά.

7.Όταν υποστηρίζετε τα δικαιώματά σας: Πάντα πρέπει να κάνουμε αυτό που θεωρούμε ηθικά, θρησκευτικά και πνευματικά σωστό και δεν θα έπρεπε ποτέ να απολογούμαστε για τις αυτές τις πράξεις.

8.Όταν δεν ξέρετε την απάντηση: Η ανάγκη μας για μάθηση κρατάει τον εγκέφαλό μας νέο, για αυτό μην απολογείστε όταν δεν ξέρετε την απάντηση αλλά θέλετε να μάθετε κάτι καινούριο. Η ικανότητά σας να το παραδέχεστε δείχνει δύναμη και σεμνότητα.

9.Όταν λέτε την αλήθεια: Οι δυνατοί άνθρωποι λένε την αλήθεια. Μην ζητάτε συγγνώμη που έχετε το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσετε με ειλικρίνεια.

10. Όταν θέλετε να στηρίξετε κάποιον: Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του πράξεις και συμπεριφορές. Ακόμα κι αν συμβουλέψατε κάποιον εσφαλμένα, δεν είναι απαραίτητο να απολογηθείτε για τις αποφάσεις κάποιου άλλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή