Σε κλοιό καταλήψεων Νομική και ΕΜΠ

Σε κλοιό καταλήψεων Νομική και ΕΜΠ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αριστερές μειοψηφίες εντός των ΑΕΙ… βρυχώνται μπροστά στην αλλαγή σελίδας που επιχειρούν οι νέες πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων. Ενώ επανέρχεται η πρόταση για πανεπιστημιακή αστυνομία μετά τα έκτροπα στη Νομική Αθηνών το απόγευμα της Τρίτης, με μεμονωμένες καταλήψεις απάντησαν χθες οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις στην πρόταση που έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των φοιτητών για προτάσεις όπως η κατάληψη της σχολής. Από την άλλη, ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας προσέφερε ουσιαστικά στήριξη στον κ. Φορτσάκη, με αποτέλεσμα μικρή ομάδα φοιτητών να προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ιδρύματος.

Ειδικότερα, υπό κατάληψη θα είναι σήμερα και αύριο το εμβληματικό κτίριο της Νομικής στην οδό Σόλωνος, καθώς οι φοιτητές των δύο σχολών τις οποίες φιλοξενεί (Νομική, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση ως μέτρο αντίδρασης στην πρόταση του κ. Φορτσάκη «οι πρυτανικές αρχές να εισηγηθούν προς τις επιμέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι επιτήδεια επιβάλλουν».

Υπέρ της κατάληψης τάχθηκαν ευθέως φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Από την πλευρά τους, μέλη του ΜΑΣ (ΚΝΕ) προχώρησαν χθες σε πρωινή συμβολική κατάληψη στο γραφείο του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Ευστράτιου Πατσούρη, με τον οποίο θα συναντηθούν σήμερα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Πρόθεση

Την ίδια στιγμή, στο ΕΜΠ χθες -πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Συγκλήτου- φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και κάποιοι διδάσκοντες απαίτησαν από τον κ. Γκόλια να καταδικάσει με ανακοίνωση τις θέσεις Φορτσάκη, τις επιθέσεις των ΜΑΤ και την κυβερνητική πολιτική. Εκείνος αρνήθηκε και οι φοιτητές, ως αντίποινα, προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας ενώ η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Για αύριο το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας (12.00), οπότε δεν αποκλείεται και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν σήμερα, για αύριο κατάληψη. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων φοιτητικών νεολαιών στην «Κ», υπάρχει πρόθεση οι καταλήψεις να συνεχιστούν έως και την Πέμπτη 27/11, καθώς τότε έχουν προγραμματιστεί απεργία από ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ και συλλαλητήρια κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την πλευρά της, η ΔΑΠ επιτέθηκε στην παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΕΑΑΚ, κατηγορώντας την για τα επεισόδια της Τρίτης στη Νομική – «τα ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με “δημοκρατικές” μπουνιές, “δημοκρατικές” κλωτσιές και “δημοκρατικές” φτυσιές φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους, θεωρώντας την σχολή τσιφλίκι τους» ανέφερε – και ζήτησε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις Φορτσάκη προκαλούν οξύτατους διαλόγους στο Διαδίκτυο και τα πανεπιστημιακά φόρα, ενώ η παράταξη Συνάντηση Πανεπιστημιακών (ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) ζήτησε την παραίτησή του. Τέλος, το ένα Δ.Σ. του διασπασμένου Συλλόγου Διοικητικών του ΕΚΠΑ κατήγγειλε ότι δεν ανανεώθηκαν 150 συμβάσεις εργαζόμενων στο ΑΕΙ (τεχνικοί, φύλακες κ.ά.) και μιλά για «νέες απολύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή