Εκθεση – «βουτιά» στη σκοτεινή επταετία

Εκθεση – «βουτιά» στη σκοτεινή επταετία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια έκθεση για την Επταετία; Αλλη μια έκθεση με φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο και αντιδικτατορικές αφίσες; Μόλις μπεις στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (λεωφόρος Αμαλίας 14) μάλλον σχηματίζεις αυτήν την εντύπωση έτσι όπως ρίχνεις μια πρώτη, βιαστική ματιά στο υλικό της έκθεσης με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ομως, τι ανακούφιση, αμέσως μετά, και με τη βοήθεια των ανθρώπων που μόχθησαν για να την οργανώσουν και να τη στήσουν (η σύλληψη της κεντρικής ιδέας για το πρωτότυπο στήσιμο ανήκει στην Ναταλία Μπούρα ενώ στο ιστορικό σκέλος την επιμέλεια είχαν οι Αννα Ενεπεκίδου, Χρήστος Χρηστίδης και Γιώργος Σταθακόπουλος), ανακαλύπτεις ότι στην πραγματικότητα έχεις να κάνεις με μια από τις πιο ελκυστικές ιστορικές εκθέσεις που έχουμε δει στην Αθήνα.

Τι κάνει αυτήν την έκθεση (διάρκεια έως 12 Ιουνίου 2015) τόσο γοητευτική και τόσο διαφορετική από πολλές άλλες με παρόμοιο ή απλά ιστορικό αντικείμενο; Το βασικό είναι ότι παρέχει στον επισκέπτη μια αναζωογονητική ελευθερία να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα δει την έκθεση ή για την ακρίβεια να «βουτήξει» σ’ έναν ωκεανό ντοκουμέντων, τεκμηρίων, φωτογραφιών, ηχητικών αποσπασμάτων και πολλών άλλων. Οι επιμελητές της έκθεσης φρόντισαν έτσι ώστε να δώσουν σε όλους εμάς που θα επισκεφθούμε τον χώρο έναν περισσότερο «ενεργητικό» ρόλο: λιγότερο «περιηγητές» και περισσότερο «ερευνητές», καθώς μπορούμε να ψάξουμε στα συρτάρια ό,τι μας τραβάει την προσοχή. Είναι, επομένως, μια έκθεση που και «βλέπεις» και την «αισθάνεσαι» μέσω της αφής, καθώς τα χέρια σου ξεφυλλίζουν αντίτυπα επιστολών, απόρρητων εγγράφων, αντιδικτατορικών κειμένων κ.λπ. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Τριήμερο συνέδριο

Καθόλου συμπτωματικά, το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει από σήμερα (10 π.μ.) στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτίριο της Βουλής, τριήμερο συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την ιδεολογική προετοιμασία (1961-1967) για τη δικτατορία, το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθεστώτος, τις δίκες, την αντίσταση στο εσωτερικό και την αντιδικτατορική δράση στο εξωτερικό, την εξωτερική πολιτική της χώρας την περίοδο εκείνη, την οικονομία, τη διαφθορά στον δημόσιο βίο, την αντίδραση του πνευματικού κόσμου, έως και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ψήφιση του Συντάγματος του 1975. Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί από τη Βουλή – Τηλεόραση και θα μεταδοθεί στη συνέχεια. Η είσοδος είναι ελεύθερη με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή