Με εισφορές 1.000 ευρώ πήραν επικουρικές συντάξεις 198.000 ευρώ από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Με εισφορές 1.000 ευρώ πήραν επικουρικές συντάξεις 198.000 ευρώ από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου εγγυημένων εισφορών προχωρά ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Alpha Bank, καθώς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το αυτοδιαχειριζόμενο επικουρικό ταμείο τους χρεοκόπησε. Μάλιστα, οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι ασκούν σκληρή κριτική για τις πρακτικές προηγούμενων συνδικαλιστών και νυν συνταξιούχων, αποκαλύπτοντας ότι με εισφορές ακόμη και 715,13 ευρώ για το σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου, κάποιοι λαμβάνουν συντάξεις που έως σήμερα, ανέρχονται σε 194.161,66 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενους της πρώην Ιονικής Τράπεζας, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν λίγα μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αναγνωρίζοντας όμως 35ετή ασφάλιση!

Στη διάθεση της σημερινής διοίκησης του Ταμείου βρίσκεται φάκελος με στοιχεία που αφορά περισσότερους από 2.300 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις ακόμη και 25.000% υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Μεταξύ των παραδειγμάτων που παραθέτουν οι νυν ασφαλισμένοι, που όπως υποστηρίζουν βλέπουν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να καταρρέει στα χέρια τους και τους παλαιούς συνταξιούχους να μετατρέπουν το ταμείο σε πυραμίδα, είναι συνταξιούχος που συνολικά κατέβαλε ως εισφορές 1.097,92 ευρώ και μέχρι σήμερα, έλαβε συντάξεις που ξεπερνούν τις 198 χιλιάδες ευρώ ή άλλος που κατέβαλε 785,06 ευρώ σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό του βίο, και λαμβάνει επικουρικές που συνολικά ανέρχονται σε 194 χιλιάδες ευρώ.

Από το 2013, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τον Σύλλογο της Alpha Bank, ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, έλαβε απόφαση για επιβολή ανώτατου πλαφόν στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, της τάξης των 390 ευρώ, με στόχο τη βιωσιμότητα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου της Alpha Bank, Τάσος Γκιάτης, ακόμη και με το πλαφόν, η βιωσιμότητα του Ταμείου δεν ήταν εξασφαλισμένη, από τη στιγμή που οι ετήσιες εισφορές ήταν 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι συντάξεων συνολικού κόστους 20,9 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με δύο δικαστικές αποφάσεις που ανέβασαν αρχικά το πλαφόν στα 600 ευρώ και στη συνέχεια στα 900 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εισφορές να παραμείνουν στα 10,3 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις για συντάξεις να εκτιναχθούν στα 41,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 2015 η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι εισφορές εκτιμώνται στα 8 εκατ. ευρώ και οι συντάξεις στα 50,3 εκατ. ευρώ. Η περιουσία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο οποίο ασφαλίζονται 4.800 εν ενεργεία τραπεζοϋπάλληλοι και 6.000 συνταξιούχοι, ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και δεν φθάνει παρά για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών δαπανών για 3 χρόνια.

Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι έχουν ήδη λάβει απόφαση για διάλυση του Ταμείου, κάτι που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές προβλέπεται από το καταστατικό του. Σύμφωνα με τον κ. Γκιάτη, η διοίκηση του Ταμείου προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να προχωρήσει σε περικοπές μέσω τροποποίησης του καταστατικού, όμως οι παλαιοί συνταξιούχοι απαγόρευσαν κάθε μορφή νοικοκυρέματος που θα διασφαλίζει έστω τις εισφορές των εργαζομένων και των νέων συνταξιούχων. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι εργαζομένων των τριών τραπεζών έχουν ήδη λάβει απόφαση για διάλυση του Ταμείου και μοίρασμα των αποθεματικών στα μέλη τους. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι δεν θα λάβουν τίποτε, ενώ αδικημένοι θα είναι οι νέοι ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμη λάβει επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον αντίστοιχες με τις εισφορές που κατέβαλλαν, οι ίδιοι αλλά και οι τράπεζες – εργοδότες τους. Παράλληλα, οι σύλλογοι εργαζομένων επιδιώκουν τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου καθορισμένων εισφορών, με προαιρετική υπαγωγή σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή