Αρχαία γειτονιά του Σταδίου στη θάλασσα της Δήλου

Αρχαία γειτονιά του Σταδίου στη θάλασσα της Δήλου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανατολικό κομμάτι της αρχαίας συνοικίας του Σταδίου, που σήμερα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βορειονατολικά της Δήλου, αποτύπωσε ερευνητική ομάδα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στο παρελθόν, τα συγκεκριμένα κατάλοιπα, σωζόμενα σε βάθος από 1,5 έως 2 μέτρων, είχαν προσδιοριστεί ως λιμενικές εγκαταστάσεις, όμως στη διάρκεια της νέας έρευνας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κτίσματα που σχετίζονταν με εμπορικές και ενδεχομένως βιοτεχνικές δραστηριότητες, ενώ κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν τα ανατολικά όρια της συνοικίας του Σταδίου.

Τα ευρήματα

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την παρουσία δαπέδου, καθώς και ενός κλιβάνου, που αποτυπώθηκαν από τους ερευνητές με γραφική και φωτογραφική μέθοδο. Στο όριο του δαπέδου διακρίνονται 16 πακτωμένοι πήλινοι αμφορίσκοι, οι οποίοι σώζονται κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν εντοπιστεί στην Πομπηία και το Ηράκλειο (Herculaneum) της Ιταλίας. Εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν, επίσης, μεγάλοι λιθόπλινθοι τοποθετημένοι σε σειρά, τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό, κατά μήκος της ακτογραμμής, καθώς και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι λιθόπλινθοι πιθανότατα αποτελούσαν την προς Ανατολάς προκυμαία της αρχαίας γειτονιάς, που εκτεινόταν γύρω από το Στάδιο. Στην έρευνα, που είχε ως στόχο την αποτύπωση και τον επαναπροσδιορισμό των καταλοίπων στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σταδίου, συμμετείχαν από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων η επιστημονική υπεύθυνη καταδυόμενη αρχαιολόγος Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο δύτης Μανώλης Τσεφρώνης και ο καταδυόμενος εργατοτεχνίτης Σπυρίδων Μουρέας. Από την πλευρά του ΕΙΕ συμμετείχαν η επιστημονική υπεύθυνη και καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αρχαιολόγος δρ Μάνθα Ζαρμακούπη και η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αναστηλώτρια Φωτεινή Βλαχάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή