Επανάσταση στις βρετανικές παμπ

Επανάσταση στις βρετανικές παμπ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη ανατροπή συμβαίνει στη Βρετανία, η οποία καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και να ξεχάσει μία ιστορία 400 ετών. Η Βουλή των Κοινοτήτων της χώρας ψήφισε υπέρ του να απελευθερωθεί η αγορά προμηθειών μπίρας των παμπ. Αυτό σημαίνει πως ο ενοικιαστής μιας παμπ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της θα μπορεί να αγοράζει τις αναγκαίες ποσότητες μπίρας από όποια εταιρεία επιθυμεί εκείνος. Το καθεστώς μέχρι σήμερα όριζε οι παμπ να αγοράζουν αποκλειστικά την μπίρα που χρειάζονταν για την πελατεία τους, από τις μεγάλες ιδιοκτήτριες εταιρείες τους. Με την αλλαγή αυτή, η οποία αφορά σχεδόν 13.000 παμπ στη Βρετανία, διαρρηγνύεται ο «δεσμός της μπίρας», όπως λεγόταν το παλαιότατο σύστημα, που έδενε άρρηκτα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Οι τελευταίοι ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν μπίρα από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες, οι οποίες είτε παρασκεύαζαν τη δική τους είτε λειτουργούσαν ως μεσάζοντες. Αγόραζαν, δηλαδή, την μπίρα στη χονδρική αγορά και τη μεταπωλούσαν στους ενοικιαστές των δικών τους παμπ.

Μετά τη χθεσινή απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς προμηθειών μπίρας των παμπ στη Βρετανία, οι τιμές των μετοχών των ιδιοκτητριών εταιρειών τους σημείωσαν δραστική κάμψη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Enterprise Inns, Punch Taverns, Greene King και Spirit Pub. Η τιμή της μετοχής της πρώτης, η οποία διατηρεί 5.300 παμπ, υποχώρησε κατά 13% χθες στις πρωινές συναλλαγές και κατά 9% της δεύτερης. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο “δεσμός της μπίρας” προσφέρει το καλύτερο μοντέλο λειτουργίας για την πλειονότητα των παμπ, που ελέγχουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Inns, ενώ αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της Punch σημείωσε ότι η αλλαγή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, που έχουν γίνει στις παμπ. Συνολικά οι ιδιοκτήτριες εταιρείες ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο των παμπ στη Βρετανία.

Η τροποποίηση, την οποία ψήφισε η Βουλή των Κοινοτήτων, πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Λόρδων. Οσοι βουλευτές, τέλος, είχαν ταχθεί υπέρ αυτής επισήμαναν πως με το νέο καθεστώς οι ενοικιαστές των παμπ και υπεύθυνοι της λειτουργίας τους θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για τις προμήθειές τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή