Η ΕΚΤ γνώριζε για τη Λαϊκή, αλλά συνέχισε τη χρηματοδότηση μέσω ELA

Η ΕΚΤ γνώριζε για τη Λαϊκή, αλλά συνέχισε τη χρηματοδότηση μέσω ELA

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμβούλευσε, το καλοκαίρι του 2012, την κεντρική τράπεζα της Κύπρου να βασιστεί κυρίως στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) ώστε να διατηρήσει εν λειτουργία τη Λαϊκή Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times. Τελικά η Λαϊκή Τράπεζα κατέρρευσε μερικούς μήνες αργότερα και η Κυπριακή Δημοκρατία χρεώθηκε τα 9 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί στη χρεοκοπημένη τράπεζα ως ρευστότητα.

Σύμφωνα με τους New York Times ήταν ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αυτός που συμβούλευσε την κεντρική τράπεζα της Κύπρου να πιέσει τη Λαϊκή Τράπεζα να μη συνεχίσει να βασίζεται στα κυπριακά κρατικά ομόλογα ως μέσο εγγύησης για να αντλεί ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Αντ’ αυτού, ο κ. Κερέ πρότεινε «εναλλακτικό μέτρο», που ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης «ίσως να θελήσει να εξετάσει». «Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου διαθέτει επί της αρχής τη δυνατότητα να εφαρμόζει λιγότερο αυστηρές αποτιμήσεις και κουρέματα σε σχέση με την προσέγγιση που ακολουθεί το Ευρωσύστημα στις πιστωτικές του επιχειρήσεις», έγραψε ο κ. Κερέ σε ηλεκτρονικό μήνυμα τον Ιούλιο του 2012.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ηλεκτρονικό μήνυμα και σχετικά έγγραφα που είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα υποδηλώνουν ότι ήταν η ΕΚΤ και όχι η Κύπρος που σκέφτηκε την ιδέα για χρήση του ELA. Στην ουσία, η ΕΚΤ πρότεινε στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου να «φουσκώσει» την αξία των εγγυήσεων που έδινε η Λαϊκή Τράπεζα ούτως ώστε να μπορεί να κατευθύνει περισσότερα έκτακτα δάνεια προς τη χρεοκοπημένη τράπεζα. Πράττοντάς το ο κ. Κερέ φαίνεται ότι παραβίασε τη βασική αρχή της ΕΚΤ: ότι δηλαδή δεν μπορεί να εμπλακεί στη διάσωση μιας χρεοκοπημένης τράπεζας, ή μιας κυβέρνησης, καταφεύγοντας στο τύπωμα χρήματος. Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ υπερασπίστηκε την τακτική που ακολούθησε ο κ. Κερέ, λέγοντας ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν στην κατοχή τους οι ΝΥΤ αποτελεί ενημέρωση προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ Φρανκφούρτης και Λευκωσίας δείχνει ότι η ΕΚΤ ήταν πρόθυμη να παραβιάσει τους ίδιους της τους κανόνες και να υπαγορεύσει πολιτική σε κυρίαρχες κυβερνήσεις προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Στις αρχές Νοεμβρίου αρχικά η εφημερίδα Irish Times και λίγες ώρες αργότερα και η ΕΚΤ δημοσίευσαν επιστολές του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2010, στις οποίες απειλούσε ρητά την ιρλανδική κυβέρνηση ότι θα διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ιρλανδικές τράπεζες εάν το Δουβλίνο δεν υπογράψει Μνημόνιο και δεν εγγυηθεί πλήρως για τα 50 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί ως ELA σε ιρλανδικές τράπεζες. Ηδη τον Μάιο του 2012 η ΕΚΤ γνώριζε ότι «τα βασικά ίδια κεφάλαια της Λαϊκής Τράπεζας ήταν αρνητικά», ωστόσο εξακολούθησε να παρέχει ρευστότητα ώστε να μην καταρρεύσει η τράπεζα, εξέλιξη που πιθανότατα θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή