Στη φυλακή ο πρώην CEO της χρεοκοπημένης Landsbanki στην Ισλανδία

Στη φυλακή ο πρώην CEO της χρεοκοπημένης Landsbanki στην Ισλανδία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε χθες από ισλανδικό δικαστήριο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τρίτης τράπεζας της χώρας που κατέρρευσε το 2008 και παρέσυρε στη χρεοκοπία και την ίδια την Ισλανδία. Πλέον και οι τρεις πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών ισλανδικών τραπεζών που χρεοκόπησαν το 2008 έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, τακτική που δεν ακολούθησε καμία άλλη χώρα, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία που κατέρρευσαν ή κινδύνευσαν να καταρρεύσουν εξαιτίας της χρεοκοπίας των τραπεζών τους.

Ο Σίγκουργιον Αρνασον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Landsbanki, καταδικάστηκε χθες σε 12 μήνες φυλάκιση για χειραγώγηση της αγοράς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Αρνασον και δύο ακόμη στελέχη της τράπεζας που έχουν ήδη καταδικαστεί σε εννέα μήνες φυλάκιση χειραγώγησαν την τιμή της μετοχής της τράπεζας το διάστημα πριν από την κατάρρευσή της τον Οκτώβριο του 2008.

Στη φυλακή ο πρώην τραπεζίτης θα συναντήσει τον Χρέινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Kaupthing, της κάποτε μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών, αλλά και τον Λάρους Βέλντινγκ, πρώην επικεφαλής της Glitnir, της τρίτης τράπεζας που χρεοκόπησε. Από δίκη πέρασε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για αμέλεια, αλλά δεν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Οταν χρεοκόπησαν οι ισλανδικές τράπεζες τα περιουσιακά τους στοιχεία υπερέβαιναν κατά 10 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Παρά τη φυλάκιση των τραπεζιτών, το ειδικό ανακριτικό γραφείο της Εισαγγελίας που διερευνά τα τραπεζικά σκάνδαλα κατέκρινε τη μικρή ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε ο κ. Αρνασον. Η εν λόγω υπηρεσία αντιμετωπίζει προβλήματα από την περικοπή δαπανών που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, η ίδια που κατείχε την εξουσία το 2008 όταν κατέρρευσαν οι τρεις ισλανδικές τράπεζες. Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που επλήγη από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ωστόσο ακολούθησε τελείως διαφορετική τακτική από τα μέλη της Ευρωζώνης που κατέρρευσαν αργότερα είτε εξαιτίας του δανεισμού των τραπεζών τους (Ιρλανδία, Κύπρος, σε μικρότερο βαθμό Πορτογαλία) είτε εξαιτίας του δανεισμού του κράτους (Ελλάδα). Η ισλανδική κυβέρνηση δεν δίστασε να αφήσει ακάλυπτες τις τρεις τράπεζες, αρνούμενη να εγγυηθεί για τα χρέη τους όπως έκανε η ιρλανδική και η κυπριακή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μετέφερε τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία των Landesbanki, Glitnir και Kaupthing σε νέα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι νέες τράπεζες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στους πιστωτές των τριών χρεοκοπημένων τραπεζών, βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε «προσωρινά» το 2008. Πιθανώς όμως να επιβάλει τον λεγόμενο «φόρο εξόδου» σε όσους πιστωτές επιλέξουν να βγάλουν εκτός Ισλανδίας τις κορώνες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή