Ντένη Βαχλιώτη: Η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος

Ντένη Βαχλιώτη: Η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστή ως η γυναίκα που έντυσε τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος στον χώρο του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, η Ντένη (Θεώνη) Βαχλιώτη πέθανε στην ηλικία των 92 ετών τις πρώτες πρωινές της Τρίτης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Προτάθηκε για Οσκαρ, έγινε η αποκλειστική ενδυματολογική συνεργάτις της Μελίνας Μερκούρη και σηματοδότησε την εποχή της μέσα από το ταλέντο της και την προσωπική της φιλοσοφία: Για την Ντένη Βαχλιώτη το κοστούμι δεν ήταν ένα όμορφο περιτύλιγμα, αλλά μια σημαντική σημειολογική προέκταση ενός χαρακτήρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στο Παρίσι, τη Ρώμη και τη Φλωρεντία. Δούλευε σε εταιρεία παραγωγής στη Ρώμη την εποχή της παντοδυναμίας της Cinecitta όταν της προτάθηκε η πρώτη δουλειά πίσω στην Αθήνα: τα κοστούμια για την «Ωραία Ελένη», μια παράσταση στο θέατρο «Rex» σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Μυράτ και πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Με τη Μελίνα γνωρίζονταν από παλιά. Φίλες από το 1943, αργότερα σύχναζαν στο «Βυζάντιον» της πλατείας Κολωνακίου, ως μέλη του ενός ελληνικού cafe society που αποτελείτο από τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου. Η συνεργασία τους στη «Στέλλα» σήμανε τη νέα εποχή: της Ελλάδας που κοίταζε προς τα έξω και της γυναικείας χειραφέτησης.

Στο πλουσιότατο βιογραφικό της Ντένης Βαχλιώτη συμπεριλαμβάνονται ταινίες του Ζυλ Ντασσέν («Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα», για τις οποίες προτάθηκε για Οσκαρ ενδυματολογίας) αλλά κι «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου. Στο θέατρο δούλεψε με τη Μερκούρη στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν και έντυσε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη για το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη, μεταξύ πολλών άλλων.

Για την τηλεόραση δημιούργησε τα σκηνικά και τα κοστούμια της σειράς «Ακυβέρνητες πολιτείες» σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη για την ΕΡΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή