Πρόσωπα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη ζωή του θρυλικού ηθοποιού, τραγουδιστή και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Paul Robeson καταπιάνεται ο Στιβ Μακουίν (φωτ.) στη νέα του ταινία, για τις ανάγκες της οποίας θα συνεργαστεί με τον 87χρονο Χάρι Μπελαφόντε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο βραβευμένος σκηνοθέτης ονειρευόταν να γυρίσει μία ταινία για τον Robeson εδώ και δεκαετίες. Γιος σκλάβου, που κατάφερε να αποδράσει, ο Robeson είχε, μεταξύ άλλων, τραγουδήσει για τον Δημοκρατικό στρατό στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.

…Στην Αθήνα επιστρέφει η διακεκριμένη συνθέτις και διευθύντρια ορχήστρας Κωνσταντία Γουρζή , η οποία ζει και εργάζεται στο Μόναχο. Την επόμενη Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στο βιλιοπωλείο «Ιανός» για την παρουσίαση του νέου της έργου με τίτλο «Μουσική για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων», με το οποίο εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την ECM New Series. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην εκκλησία Himmelfahrtskirche του Μονάχου και περιέχει μια σειρά από μινιατούρες για πιάνο, δύο κουαρτέτα εγχόρδων καθώς και έργα για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων.

…Με το βραβείο Ρίτσαρντ Χάρις, που αναγνωρίζει το σύνολο της προσφοράς ενός ηθοποιού στο βρετανικό σινεμά, πρόκειται να τιμηθεί η Εμα Τόμσον  στην τελετή απονομής των Βρετανικών Ανεξάρτητων Βραβείων Κινηματογράφου (ΒIFA). Στο παρελθόν, η σημαντική διάκριση έχει απονεμηθεί σε γνωστούς ηθοποιούς, όπως ο Μπομπ Χόσκινς και ο Ντάνιελ Ντέι Λούις. Υποψήφιες για τα BIFA είναι αποκλειστικά βρετανικές κινηματογραφικές παραγωγές με προϋπολογισμό κάτω των 25 εκατ. ευρώ. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου.

…«Πώς μια ταινία για τη Μέλπω Αξιώτη   θα καταφέρει να δώσει έστω και ένα μικρό δείγμα της ζωής και κυρίως του έργου της χωρίς να την προδώσει;» αναρωτιέται η εικαστικός και σκηνοθέτις Βουβούλα Σκούρα, που δίνει σήμερα την «απάντησή» της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (8 μ.μ.), στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Η ταινία της «Κοντραμπάντο» για τη Μέλπω Αξιώτη βασίζεται σε επιλογή κειμένων και ανάλυση του ψυχιάτρου – ποιητή Σπήλιου Αργυρόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή