Ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα παραμένει το παράδειγμα προς αποφυγήν. Κινδυνεύει να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα βγει από το Μνημόνιο, ενώ η σχετική συμφωνία θα έχει λήξει! Οπως όλοι πλέον γνωρίζουν, η περίοδος για την οποία συμφωνήθηκε η δεύτερη μεγάλη δανειακή ενίσχυση της Ελλάδας, αυτό που αποκαλούμε δεύτερο Μνημόνιο, λήγει την 31η Δεκεμβρίου. Αν όλα είχαν γίνει ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις, η Ελλάδα θα είχε ήδη εισπράξει το σύνολο της χρηματοδότησης που είχε προβλεφθεί και θα συζητούσαμε τώρα τα μεθεόρτια του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην επιβεβαιωθεί μια τέτοια ομαλή εξέλιξη. Τα κρατικά ελλείμματα βρίσκονται σε ελεγχόμενα επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από πολλών άλλων κρατών της Ζώνης του Ευρώ και σε απόλυτη αρμονία με τους στόχους του Προγράμματος.

Επιπλέον, το διεθνές άνοιγμα στις συναλλαγές με τις άλλες οικονομίες έχει μειωθεί εντυπωσιακά, εξαιτίας της υπερδιόρθωσης που έγινε στην ανταγωνιστικότητα της εργασίας, δηλαδή σε μια υπερβολική διόρθωση αποπληθωρισμού του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Τέλος, το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως αναδιοργανωθεί και μόλις πριν από λίγο καιρό πήρε πιστοποιητικό λειτουργίας από τη νέα εποπτική αρχή, την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε λίγες ημέρες οι τράπεζες θα λάβουν και το πρόσθετο πιστοποιητικό ικανότητας από την αρμόδια γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έπρεπε να έχουν ξαναβρεί τη θέση τους στις ανοικτές και ελεύθερες αγορές κεφαλαίου και χρήματος. Δυστυχώς, οι τακτικές της κυβέρνησης καθιστούν την επιστροφή αμφίβολη και, σε κάθε περίπτωση, πολύ δύσκολη.

Τι θα γίνει όμως αν το Δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώνουμε τα χρέη μας κανονικά; Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ένα νέο, τρίτο, δανειακό πρόγραμμα από τους εταίρους.

Η συζητούμενη Πιστωτική Γραμμή, τουλάχιστον όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης, δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική περίπτωση.

Επιπλέον, η σύγκρουση με την τρόικα, που σημαίνει την άμεση και πρόωρη ακύρωση του Μνημονίου, θα εμποδίσει και ολοκληρωτικά την όποια προετοιμασία μιας ειδικής γραμμής.

Πλην όμως, χωρίς Μνημόνιο και χωρίς γραμμή, οι αγορές δεν πρόκειται να εμπιστευθούν την Ελλάδα. Αν στο μεταξύ σημειωθεί ανατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καλύτερα να ξεχάσουμε εντελώς την όποια συμμετοχή μας στις διεθνείς αγορές. Πέραν των αγορών χρήματος, η Ελλάδα θα τεθεί σε τροχιά απομάκρυνσης και από τις άλλες αγορές, προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτήν την καταστροφή δεν την είχαμε, μέχρι σήμερα, αντιμετωπίσει, ούτε καν ως ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή