Νέες Εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΑΤΡΙΚ ΚΟΚΜΠΕΡΝ

Η επιστροφή των τζιχαντιστών

μτφρ.: Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας

εκδ. Μεταίχμιο

Γραμμένο «εν θερμώ» όπως ομολογείται στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο του ανταποκριτή του Independent στη Μέση Ανατολή Πάτρικ Κοκμπερν περιγράφει την άνοδο του «Ισλαμικού Κράτους» στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Παρόλο που τα γεγονότα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο σπουδαίος δημοσιογράφος καταφέρνει να αναλύσει με οξυδέρκεια και σχετική απλότητα τις συνθήκες οι οποίες γιγάντωσαν το εξτρεμιστικό ανταρτικό κίνημα. Παράλληλα, περιγράφει με διαύγεια τη σημερινή εικόνα στην περιοχή, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική και στον τρόπο παρουσίασής της από τα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ

PETER CHRISS

Οταν ξυπνήσουν οι μεγάλοι

εκδ. Φίλντισι

«Δεν είναι και τόσο εύκολο να αλλάξεις τον κόσμο, ειδικά αν συνειδητοποιήσεις πόσοι από τους μεγάλους πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη κοιμούνται». Το σατιρικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους του Peter Chriss (Πέτρου Χρυσικόπουλου) «Οταν ξυπνήσουν οι μεγάλοι» («When grown-ups awaken») διαδραματίζεται σε ένα χωριό που κρύβεται πίσω από τα σύννεφα στον Ολυμπο. Εκεί ζουν φτερωτά παιδιά, που παρακολουθούν τον γέρικο και επικίνδυνο κόσμο μας. Στην ιστοσελίδα www.deargrownups.com οι αναγνώστες του βιβλίου μπορούν να βρουν στοιχεία για τους χάρτες των «χαμένων Αγίων Τόπων», την αλληλογραφία των παιδιών της ιστορίας και, επιπλέον, να παίξουν το παιχνίδι «Οταν ξυπνήσουν οι μεγάλοι»!

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Αϊ-Στράτης. Θυμήματα εξορίας

επιμ. Ηρακλής Κακαβάνης

εκδ. Καστανιώτη

Σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα, το δημοσιευμένο στον «Ριζοσπάστη» χρονικό και η αλληλογραφία του ποιητή Κώστα Βάρναλη απ’ τη δίμηνη εξορία του (20 Οκτωβρίου – 25 Δεκεμβρίου 1935) στον μακρινό Αϊ-Στράτη. Πριν από τη δικτατορία Μεταξά, το «Ιδιώνυμο» –ο ν. 4299/1929– θέτει σε διωγμό τα αριστερά φρονήματα εγκαινιάζοντας μια πολιτική που θα καταδυναστεύσει την Ελλάδα κατά τα επόμενα σαράντα πέντε χρόνια. Βία, χαφιεδισμός, μικροψυχία, ηρωισμοί μαζί με αναρίθμητες πολιτικές ψευδαισθήσεις, φυσικό προϊόν μιας εποχής ουτοπικών ιδεολογικών οραμάτων. Κι ακόμα, μια ποίηση που με αιχμηρή ειρωνεία και ιδιοφυώς εύκαμπτο ρυθμό ανθίσταται και ταπεινώνει τους βάρβαρους αντιπάλους.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΝΑΝΤΙΑ ΛΙΑΡΕΛΛΗ

Ο Ρίκος, ο Ριρίκος και η μικρή Γλυκερία

εικονογρ.: Χαρίδημος Μπιτσακάκης

εκδ. Αιολίδα

Η αγάπη και η τρυφερότητα, η αλληλοβοήθεια και η αποδοχή του διαφορετικού, η οικογένεια και οι αξίες μαζί με το χιούμορ, την περιπέτεια και την τεχνολογία αποτελούν την ψυχή του παιδικού βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη. Παραμονή Χριστουγέννων, ο Ρίκος και ο Ριρίκος, δύο σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια, ακολουθούν κρυφά τους γονείς τους στον επάνω κόσμο για το δωδεκαήμερο. Στον δρόμο χάνονται, αλλά για καλή τους τύχη βρίσκουν ένα μικρό κοριτσάκι, τη Γλυκερία, που είναι πρόθυμη με κάθε μέσον να τους βοηθήσει να βρουν τους δικούς  τους. Η εικονογράφηση του Χαρίδημου Μπιτσακάκη δίνει στο βιβλίο μια ενδιαφέρουσα μορφή κόμικς.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ANDY WEIR

Ανθρωπος στον Αρη

μτφρ.: Κώστας Χαρβάτης,

εκδ. Παπαδόπουλος

Μετά το κινηματογραφικό «Interstellar» από τον Κρίστοφερ Νόλαν, με τις μαύρες τρύπες και τις σκουληκότρυπες, τώρα θα ταξιδέψουμε κάπου «πιο κοντά»: στον πλανήτη Αρη, περίπου έξι με οκτώ μήνες απόσταση με τη σημερινή τεχνολογία. Οχι και τόσο interstellar, πλην όμως, όταν όλα τα μέλη της αποστολής σκοτώνονται και είσαι ο μοναδικός επιζών στον «κόκκινο πλανήτη», τα πράγματα ζορίζουν. Αυτή είναι και η βασική πλοκή αυτού του μυθιστορήματος, που σε λίγο καιρό θα δούμε στη μεγάλη οθόνη από τον πολύ Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Ματ Ντέιμον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή