Παραμένει το χάσμα Βενιζέλου – Παπανδρέου

Παραμένει το χάσμα Βενιζέλου – Παπανδρέου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγονη υπήρξε τελικώς η χθεσινή συνάντηση του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Γ. Παπανδρέου, παρά την εικόνα θετικού κλίματος που μεταδόθηκε. Στη σχεδόν δίωρη συζήτηση που είχαν, διαπιστώθηκε ότι παραμένει το χάσμα των απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων, με κυρίαρχο αυτό της πορείας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Από τη Χαρ. Τρικούπη επιλέγουν να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, παραπέμπουν στη σημερινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Κ. Σημίτη και επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που συμβάλλει στην ενότητα του χώρου.

Στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ, έγινε μια συνολική συζήτηση για την τρόικα, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τα εθνικά θέματα και βεβαίως τα παραταξιακά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο τη διαφωνία του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και την απότομη «αντιμνημονιακή» στροφή του Οκτωβρίου που οδήγησε σε αναδίπλωση, έπειτα από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι «κινήσεις χωρίς σχέδιο, που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας και την εκθέτουν σε κινδύνους». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, ακόμη, στον κ. Βενιζέλο ότι θεωρεί κάκιστες τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της παρούσας κυβέρνησης, αναφερόμενος μάλιστα και στο σταδιακό «ξήλωμα» ορισμένων μεταρρυθμίσεων που είχαν θεσμοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του (2009-11). Από τη Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον πρώην πρωθυπουργό πως «όσοι χειρίστηκαν κρίσιμες πτυχές της τελευταίας πενταετίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή ολοκλήρωση της τεράστιας αυτής προσπάθειας που ανέλαβε αρχικά μόνο του το ΠΑΣΟΚ», εντάσσοντας, βεβαίως, σε αυτούς και τον κ. Παπανδρέου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι ο κ. Παπανδρέου «έχει κάποιες ιδέες για την παράταξη», οι οποίες, όπως επισήμανε, «θα ληφθούν υπόψη». Και περιέγραψε τη συνάντηση ως «φιλική και θετική». Αναλόγως εκφράστηκε ο κ. Βενιζέλος και κατά την ομιλία του στο συντονιστικό της επιτροπής προετοιμασίας του συνεδρίου. Από το γραφείο του κ. Παπανδρέου εξεδόθη λίγες ώρες μετά το πέρας της συνάντησης ένα σημείωμα, όπου τονίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες απόψεις του «για τη χώρα και για το Κίνημα». Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου «επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του τόσο με επιλογές που έχουν γίνει όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος». Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι σύντομα θα αποστείλει την πρότασή του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και γραπτώς στον κ. Βενιζέλο.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι «παρά τις επιμέρους απόψεις» του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί σημαντική τη διατύπωση θέσεων που «συμβάλλουν στην ενίσχυση της συλλογικής δράσης της παράταξης». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτή πρόταση των κ. Π. Καψή, Κυρ. Πιερρακάκη και Ν. Μπίστη για σύσταση οργάνου που θα αναλάβει τις επαφές με πρόσωπα (όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης) και κινήσεις ενόψει του συνεδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή