Μάικ Νίκολς: Ο «Πρωτάρης» τού χάρισε την αθανασία

Μάικ Νίκολς: Ο «Πρωτάρης» τού χάρισε την αθανασία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήνοντας πίσω του μια φιλμική κληρονομιά άνω των σαράντα ετών και τουλάχιστον ένα εμβληματικό για την ιστορία του κινηματογράφου φιλμ, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Μάικ Νίκολς. Γεννημένος στο Βερολίνο αλλά μεγαλωμένος στην Αμερική -λόγω της ανόδου των ναζί-, ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» ήταν από τις πιο αξιοσέβαστες και συνεπείς μορφές της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το Οσκαρ

Ο Μάικ Νίκολς έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1966 μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το κλασικό θεατρικό έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ωστόσο ήταν η δεύτερη ταινία του, ο θρυλικός «Πρωτάρης», εκείνη που γνώρισε τεράστια επιτυχία και του χάρισε το μοναδικό Οσκαρ της καριέρας του. Πέρα όμως από τα όποια βραβεία, ήταν ο κοινωνικός αντίκτυπος της ταινίας που μετρούσε περισσότερο. Με τον τριαντάρη τότε Ντάστιν Χόφμαν να συστήνεται ουσιαστικά στο κοινό, η ταινία αποτελεί ύμνο και ταυτόχρονα αντικατοπτρισμό του προβληματισμού και της αμφισβήτησης που χαρακτηρίζουν την αμερικάνικη κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Καθόλου τυχαία, η εμβληματική αφίσα της, με τα καλλίγραμμα πόδια της Αν Μπάνκροφτ σε πρώτο πλάνο, έγινε ποπ icon και διακόσμησε χιλιάδες νεανικά και φοιτητικά δωμάτια για δεκαετίες.

Μετά τον «Πρωτάρη» ο Μάικ Νίκολς συνέχισε να κάνει αξιόλογες ταινίες με μεγάλους ηθοποιούς και χαρακτηριστική πολιτικοκοινωνική ευαισθησία, όπως το «Carnal Knowledge» με τον Τζακ Νίκολσον, το «Silkwood» με τη Μέριλ Στριπ και το «Birdman» με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Τελευταίο του φιλμ ήταν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» του 2007, δραματική βιογραφία του Τεξανού βουλευτή Τσάρλι Γουίλσον, με τον Τομ Χανκς και την Τζούλια Ρόμπερτς.

Θέατρο και μιούζικαλ

Πέρα από τον κινηματογράφο ο Νίκολς ασχολήθηκε και με το θέατρο, με το οποίο είχε συνδεθεί από νεαρή ακόμα ηλικία, ανεβάζοντας, μεταξύ άλλων, τα «Death of a Salesman», «Barefoot in the Park» και το δημοφιλές μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Annie». Τέλος, εκτός από το Οσκαρ για τον «Πρωτάρη» τιμήθηκε ακόμα με δεκάδες σημαντικά βραβεία όπως Χρυσή Σφαίρα, Emmy (για το τηλεοπτικό «Wit»), Grammy και Tony, όντας από τους ελάχιστους που έχουν πετύχει κορυφαίες διακρίσεις σε τόσα πολλά πεδία του θεάματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή