Θετικό το Ισραήλ στον αγωγό Εast Med

Θετικό το Ισραήλ στον αγωγό Εast Med

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προώθηση του αγωγού East Med, o οποίος συνδέει τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα ζήτησε από την Ε.Ε. ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα είναι η λύση που θα εξασφαλίσει το πιο φθηνό αέριο για την Ευρώπη.

Ο κ. Σαλόμ έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά σε εκδήλωση της ιταλικής προεδρίας με αντικείμενο την ευρωμεσογειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, απευθυνόμενος στον επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η θετική τοποθέτηση του κ. Σαλόμ για τον East Med, που λόγω κόστους και τεχνικών δυσκολιών είχε βρεθεί στο περιθώριο της ενεργειακής συζήτησης στην περιοχή, προκάλεσε αίσθηση. Στην Κύπρο ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη να τη σχολιάσει: «Γίνεται μια έρευνα βιωσιμότητας για το κατά πόσον χρηματικά αλλά και γεωλογικά είναι εφικτή η κατασκευή αγωγού που να ενώνει απευθείας την Κύπρο με την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος θεωρεί δεδηλωμένη την απόφαση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την Κύπρο για ένα δίκτυο που να ενώνει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι, για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, «το “Μπαρμπαρός” θα πρέπει να φύγει από τη μέση», ενώ εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι η κυπριακή πλευρά σκοπεύει να προχωρήσει σε πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει εμπράκτως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από το φυσικό αέριο. «Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτή την ιδέα και σύντομα θα έχουμε να εξαγγείλουμε κάτι», είπε.

Σύμφωνα με κυπριακή κυβερνητική πηγή, η Λευκωσία σκοπεύει να ενσωματώσει σε μια νομοθετική ρύθμιση τις συγκλίσεις Ταλάτ – Χριστόφια για το θέμα της ενέργειας, αλλά και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το Μνημόνιο, με έναρξη ισχύος όταν επιτευχθεί λύση, για να κατευνάσει τη δυσπιστία των Τουρκοκυπρίων απέναντι στις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει δίκαιη μοιρασιά των εσόδων μετά τη λύση. Σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή, «αυτό θα μπορούσε να γίνει τώρα ή όταν φύγει το “Μπαρμπαρός”». Υπενθυμίζεται ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ προβλέπουν ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους σε περίπτωση λύσης και ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ανάπτυξης μέσω του οποίου θα κατανέμονται τα έσοδα στα κρατίδια, με ευνοϊκούς όρους για τους Τουρκοκυπρίους, ενώ το κυπριακό Μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου και τη χρήση ενός μέρους των εσόδων του για τη χρηματοδότηση του χρέους. Η ρύθμιση αυτή επιδιώκεται να τεθεί και στην τουρκική πλευρά, ως πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και την επανέναρξη των συνομιλιών. Το πιθανότερο είναι η κυπριακή πρόταση να μεταφερθεί στους Τούρκους από την ελληνική κυβέρνηση κατά το Συμβούλιο Συνεργασίας. Η ανωτέρω κυπριακή πηγή δήλωσε, πάντως, ότι περιμένει να κυριαρχήσει εκεί ως ζήτημα αυτό που συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή