Αυξήθηκαν οι πολύ πλούσιοι στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν οι πολύ πλούσιοι στην Ελλάδα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, δηλαδή εκείνοι με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. ευρώ, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ το 2014. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πλουσιότερων πολιτών αυξήθηκε από 505 άτομα προ ενός έτους στα 565 το 2014, καταλαμβάνοντας την 43η θέση με άνοδο 11,9%.

Ο συνολικός καθαρός πλούτος των πλούσιων Ελλήνων υπολογίζεται στα 70 δισ. δολάρια για το 2014 από τα 60 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν με άνοδο 16,7%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Wealth-X και της ελβετικής τράπεζας UBS με τίτλο «World Ultra Wealth Report 2014».

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο πληθυσμός των πλουσιότερων της γης θα φθάσει τα 250.000 άτομα με καθαρή περιουσία άνω των 40 τρισ. δολαρίων εντός πενταετίας. Σήμερα φθάνει σχεδόν 30 τρισ. δολάρια, δηλαδή ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, της τάξεως των 75 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οπως προκύπτει από την έκθεση που επιμελήθηκε ο Σάιμον Σμάιλς, επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της UBS, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 30 εκατ. δολάρια σε ατομική βάση εκτός δανειακών υποχρεώσεων, ανέρχονται στο ρεκόρ των 211.275 ατόμων. Ο συνδυασμένος καθαρός πλούτος τους διαμορφώνεται στα 29,7 τρισ. δολάρια, με άνοδο 6% από το 2013. Οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους του κόσμου είναι Αμερικανοί. Φθάνουν τα 69.560 άτομα με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 9,6 τρισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες, οι Βρετανοί, οι Κινέζοι και οι Ινδοί.

Υπό μία έννοια, οι πλουσιότεροι κάθε χώρας εκπροσωπούν χαρακτηριστικά των οικονομιών και των χωρών τους. Στις ΗΠΑ, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, που είναι γνωστή ως μια χώρα που δίνει ευκαιρίες, το 76% των πλουσιότερων πολιτών είναι αυτοδημιούργητοι. Στη Γερμανία, το 14% των πλουσιότερων δραστηριοποιείται στον μεταποιητικό κλάδο. Στη Σιγκαπούρη, το 20% των πλέον εύπορων ασχολείται με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Στη Νιγηρία, μια χώρα με μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων που έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το ένα τέταρτο του πλούτου της χώρας ελέγχεται από τους πλουσιότερους με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 395 δισ. δολαρίων, συνολικά. Μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην ομάδα των εύπορων με καθαρό πλούτο από 500 έως 999 εκατ. δολ. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι με προσωπική περιουσία κάτω των 100 εκατ. δολ. καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα του πλουσιότερου πληθυσμού, ελέγχοντας το 29% από τα 29,7 τρισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή