Αδειες παραμονής σε αλλοδαπούς… μασέρ και μοναχούς

Αδειες παραμονής σε αλλοδαπούς… μασέρ και μοναχούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδειες παραμονής σε αλλοδαπούς για λόγους εργασίας δεν εκδίδονται πλέον, καθώς οι όποιες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να καλυφθούν από τον τεράστιο αριθμό ανέργων που ζουν στη χώρα, Ελλήνων και αλλοδαπών. Οι εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα είναι πραγματικά αξιομνημόνευτες: Περίπου 20 άδειες παραμονής έχουν δοθεί σε εξειδικευμένους στο ινδικό μασάζ Αγιουβέρντα, έπειτα από αιτήματα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και κέντρων ευεξίας. Οι άδειες δόθηκαν αποκλειστικά σε αποφοίτους του πανεπιστημίου του Αγιουβέρντα στην Ινδία, που αν και άγνωστο στους περισσότερους Ελληνες, έχει απασχολήσει υπαλλήλους του ΥΠΕΣ, οι οποίοι μάλιστα έχουν φτάσει σε σημείο να το «μετονομάσουν», χάριν αστεϊσμού, σε «Αγιο Βέρντα». Δεκαπέντε άδειες παραμονής δόθηκαν σε Ισραηλινούς που έχουν ως μητρική τους τα εβραϊκά, προκειμένου να εργαστούν σε τηλεφωνικό κέντρο που θα εξυπηρετεί τη χώρα τους εξ αποστάσεως, 112 άδειες παραμονής δόθηκαν σε εκείνους που επέλεξαν την Ελλάδα για να μονάσουν, 33 άδειες αφορούν ανταποκριτές ξένου Τύπου και συγγενείς τους. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει αθλητές, φοιτητές, ειδικούς επιστήμονες κ.ά. Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό ότι οι περισσότεροι από τους 590.000 αλλοδαπούς που έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής, ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν.

Οι περισσότεροι νόμιμοι μετανάστες παραμένουν με διαφορά οι Αλβανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Από τους 587.102 νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα περίπου το 70% κατάγεται από τη γειτονική χώρα. Αν και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι νόμιμοι μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα με σκοπό την εργασία, οι άδειες παραμονής που έχουν βγει με τη συγκεκριμένη αιτιολογία είναι σχετικά λίγες (περίπου 72.500). Περισσότερες (223.000) αφορούν οικογενειακή επανένωση και περίπου 195.000 «λοιπούς λόγους».

Οικονομικοί λόγοι

Αρκετοί από τους αλλοδαπούς εργάτες, πολλοί από τους οποίους απασχολήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο και σε άλλα επαγγέλματα, έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ή έχασαν την άδεια διαμονής τους καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί δεν «μιλάνε» από μόνοι τους, καθώς οι μετακινήσεις των αλλοδαπών δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως στα στατιστικά στοιχεία. Από το σύνολο των αδειών παραμονής (περίπου 600.000) το 2010, περίπου 10.000 άτομα έχασαν την άδεια παραμονής, οι περισσότεροι για οικονομικούς λόγους. Εκτοτε και μέχρι το 2014 (έως 31/5), ο αριθμός των ατόμων που έχασαν δικαίωμα νόμιμης διαμονής ανήλθε στις 26.603. Ωστόσο, την ίδια περίοδο 16.872 άτομα υπήχθησαν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4251/14 που προβλέπει τη δυνατότητα άδειας παραμονής σε αλλοδαπό που μπορεί να αποδείξει ότι έμεινε 10 χρόνια στη χώρα. Επιπλέον, από τις άδειες παραμονής που αφαιρέθηκαν εξαιτίας έλλειψης ενσήμων, περίπου 5.000 επανακτήθηκαν για «εξαιρετικούς λόγους». Από άλλα 5.000 άτομα αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής για ελλείψεις πέραν των ενσήμων. Αρα δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μεταβολή ως προς τον συνολικό αριθμό. «Φαίνεται ότι έφυγαν 30.000, εκτιμώ ότι είναι περισσότεροι, που όμως διατηρούν την άδεια παραμονής τους», σχολιάζει ο Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Αγγελος Συρίγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή