Μέτρα κατά του «ξεπλύματος» χρήματος μέσω του τζόγου

Μέτρα κατά του «ξεπλύματος» χρήματος μέσω του τζόγου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η αγορά τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα αποκτά κανονισμό λειτουργίας που αποσκοπεί να πατάξει το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο νέος κανονισμός που εκδόθηκε χθες από την Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), προβλέπει τη χορήγηση βεβαιώσεων κέρδους στους παίκτες, μόνον για ορισμένα ποσά και άνω.

Μάλιστα τα συγκεκριμένα ποσά κερδών θα καταβάλλονται στον παίκτη υποχρεωτικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος και όχι από τον πάροχο των παιγνίων ή τους πράκτορές του.

Ειδικότερα, για μεικτά κέρδη προ φόρων 800 ευρώ και άνω, ο παίκτης θ’ αποπληρώνεται μόνο μέσω τράπεζας. Για ποσά 200 έως 800 ευρώ βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του παίκτη ο τρόπος καταβολής των χρημάτων. Εφόσον όμως επιθυμεί να λάβει βεβαίωση για φορολογική χρήση, τότε το ποσό θα πρέπει να εξοφλείται αποκλειστικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος της χώρας ή άλλου αναγνωρισμένου στη χώρα πιστωτικού ιδρύματος. Για μεικτά κέρδη προ φόρων λιγότερα των 200 ευρώ, δεν χορηγείται βεβαίωση κέρδους.

Με τον κανονισμό αυτό, η ΕΕΕΠ επιχειρεί να εξαλείψει το φαινόμενο της δικαιολόγησης παράνομων εσόδων μέσω κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ίδια η ΕΕΕΠ στην Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, πέρυσι υπήρξε φυσικό πρόσωπο που παρουσίασε στις φορολογικές αρχές 8.700 κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ. «Το 90% των κερδισμένων δελτίων που εμφανίζουν όσοι ξεπλένουν “μαύρο” χρήμα είναι δελτία με κέρδη λιγότερα των 100 ευρώ», παραδέχεται στέλεχος της ΕΕΕΠ. «Τα δελτία δε αυτά παρουσιάζονται κάθε χρόνο μέσα σε μαύρες σακούλες καθώς είναι χιλιάδες».

Ο νέος κανονισμός που τίθεται σε λειτουργία από 1ης Ιανουαρίου 2015, αφορά σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, Ελληνικά Λαχεία, ΟΔΙΕ), εκτός των καζίνων για τα οποία, σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, θα εκδοθεί ξεχωριστή απόφαση. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών οφείλουν:

1. να ορίσουν Υπεύθυνο Συμμόρφωσης ο οποίος θα έχει την ευθύνη τήρησης των υποχρεώσεων εφαρμογής των διατάξεων του νόμου και του Κανονισμού και θα αναφέρεται στην ΕΕΕΠ και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων,

2. να εντοπίζουν και να αναφέρουν αμέσως ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές,

3. να πιστοποιούν και να επαληθεύουν την ταυτότητα του παίκτη για τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται με ατομική κάρτα παίκτη ή μέσω ηλεκτρονικού λογαριασμού,

4. να πληρώνουν τους παίκτες με βάση τους όρους που προαναφέρθηκαν,

5. να χορηγούν βεβαιώσεις κέρδους, μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους και μόνο εφόσον ο παίκτης έχει πληρωθεί επώνυμα μέσω τραπέζης,

6. να ελέγχουν την ποινική κατάσταση του προσωπικού τους, ως προς ορισμένα αδικήματα που περιγράφει ο νόμος.

Οι παραβάτες του νέου κανονισμού μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 10.000 έως 2 εκατ. ευρώ που επιβάλλονται σε βάρος των νομικών προσώπων ενώ στα φυσικά πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη, άλλους υπαλλήλους του νομικού προσώπου μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα 5.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται η απομάκρυνση των παραπάνω προσώπων από τη θέση τους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο και απαγόρευση ανάληψης άλλης αντίστοιχης θέσης, ενώ για τα νομικά πρόσωπα για σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις, μπορεί να υπάρξει αναστολή ή και οριστική άρση της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή