«Το πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

«Το πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά ακόμα υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), την BNP Paribas και τον Economist.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,4%, με ορίζοντα το 2020. Αυτό σημαίνει πως η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται έως 17%, ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο του ΚΕΠΕ, η σωρευτική αύξηση εκτιμάται στο 20%.

Ωστόσο, αν και το Κέντρο επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία ξέφυγε από το φάσμα της ύφεσης, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται ισχυροί για τα επόμενα χρόνια, προσθέτει ότι στην παρούσα φάση η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, λόγω συγκεκριμένων υφιστάμενων παθογενειών της οικονομίας και της αβεβαιότητας που εδράζεται στις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Η αβεβαιότητα φαίνεται να αντανακλάται στο spread των ελληνικών ομολόγων αλλά και στην πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου» σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

Από την πλευρά του ο Economist αναφέρει πως η Ελλάδα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στο ζοφερό οικονομικό τοπίο στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, αλλά προσθέτει πως το πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το περιοδικό εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι το κλίμα αισιοδοξίας μπορεί να υπονομευτεί από την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, η οποία «έβγαλε τη χώρα από την άβυσσο» ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012, μπορεί να πέσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Κατά τον Economist και με βάση τις δημοσκοπήσεις, η επόμενη κυβέρνηση θα συγκροτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές θα το φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης και ειδικά τη Γερμανία. «Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Αν επιστρέψει η νευρικότητα, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει και το Grecovery» εκτιμά ο Economist.

Η BNP Paribas αναφέρει με τη σειρά της πως την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και η χώρα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η αβεβαιότητα για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομία. Ο οίκος εκτιμά πως φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8%, για το 2015 κατά 2% και για το 2016 κατά 2,9%, ενώ προβλέπει πως η ανεργία φέτος θα κλείσει στο 26,5%, τον επόμενο χρόνο στο 25,6% και το 2016 στο 25,1%. Αναμένει δε αύξηση των εξαγωγών κατά 4,3% το 2014, 6,4% το 2014 και 7,9% το 2016. Αναφορικά με το χρέος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), στο 174,9% φέτος, στο 175,1% το 2015 και στο 166,7% το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή