Η Μπάρμπι με τις αναλογίες μιας έφηβης

Η Μπάρμπι με τις αναλογίες μιας έφηβης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέα άποψη για την παγκοσμίως δημοφιλή κούκλα Μπάρμπι προτείνει ο Γερμανός εικαστικός Νικολάι Λαμ, ο οποίος συγκέντρωσε 500.000 δολάρια μέσω crowdfunding (ζητώντας μικρά ποσά μέσω Διαδικτύου από ιδιώτες επενδυτές) για τον σκοπό αυτό.

Ο Λαμ εμφάνισε αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία του, ύστερα από επτά μήνες σχεδιασμού και παραγωγής. Κεντρικό σύνθημα της πολιτικώς ορθής κούκλας του είναι «η Ομορφιά του μέσου όρου». Το πρωτότυπο της δημιουργίας του Λαμ ήταν μια συνηθισμένη κούκλα Barbie, με τις σωματικές διαστάσεις μιας μέσης 19χρονης Αμερικανίδας, σύμφωνα με τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας των ΗΠΑ, CDC.

Η κανονική Μπάρμπι αμφισβητεί την «τέλεια» εξαδέλφη της στα πάντα: μεγαλύτερη μέση, καστανά μαλλιά, δυνατότητα αλλαγής πέλματος, ώστε να φορέσει αθλητικά ή πάνινα παπούτσια και όχι μόνο τα ψηλά τακούνια, στα οποία ήταν πάντα καταδικασμένη η Barbie.

Αυτοκόλλητα σπυράκια

Ο Λαμ σκέφτηκε να προσφέρει και αυτοκόλλητη ακμή. Με το ημιδιαφανές αυτοκόλλητο, οι ιδιοκτήτριες της κανονικής Μπάρμπι θα μπορούν να της προσθέσουν σπυράκια. Χάρη σε άλλα αυτοκόλλητα, που θα κυκλοφορήσουν τον Ιανουάριο στην αγορά, η κανονική Μπάρμπι θα μπορεί να αποκτήσει κυτταρίτιδα, φακίδες, ακόμη και ραγάδες. Σε μια προσπάθεια να μιμηθεί απόλυτα τη ζωή των εφήβων, ο Λαμ προσφέρει αυτοκόλλητες ουλές, που μοιάζουν λες και προέκυψαν από πτώση κατά τη διάρκεια του τζόγκινγκ ή της ποδηλασίας.

Σε πρόσφατη μελέτη της, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η κούκλα, εκτός από την ικανότητά της να βοηθά τα κορίτσια στην εφηβεία να αποδεχθούν την εικόνα του σώματός τους, αποφεύγει την παγίδα της «σεξουαλικοποίησης», της εμπορικής τακτικής που ωθεί τα κορίτσια ηλικίας 10 με 15 ετών να τονίζουν τα σεξουαλικά τους θέλγητρα.

Αντίδραση σχεδιάστριας

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η επικεφαλής σχεδιάστρια της συμβατικής Barbie υπεραμύνθηκε των εντελώς μη ρεαλιστικών διαστάσεων της κούκλας της, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή